Nog 89 dagen tot kerst, maar Naima wil niets anders: 'Daar word je toch blij van?'

Leeswaarschuwing: er is een kans dat je na het lezen van dit artikel de rest van de dag een kerstliedje in je hoofd hebt
De pepernoten liggen nog maar amper in de winkels - en daar maken we ons ook al druk over - maar in een nieuwe pop-upstore in Sluis gaan ze nog een stapje verder... "You better not pout, I'm telling you why... Santa Claus is coming to town."
Nog 89 dagen tot kerst, maar Naima wil niets anders
"Ik hou van Kerst." De ogen van de Vlaamse Naima Ceylan beginnen te stralen als ze erover praat. Ze draait zich om. "Kijk, al die lampjes, daar word je toch blij van?" Voor haar kan kerst niet snel genoeg beginnen, maar goed, ze verkeert dan ook zo'n beetje het hele jaar in kerstsferen. "In januari, als onze winkels dicht zijn, gaan we naar alle beurzen. Dus we zijn tot de zomer bezig om alles in te kopen. En daarna begin ik weer met opbouwen."

Uit de hand gelopen hobby

Dit jaar deed ze dat opbouwen voor het eerst ook in Nederland. Samen met haar man heeft ze al verschillende kerstwinkels in grote Belgische steden. Afgelopen week ging de winkel in Sluis open. Wie binnenstapt ziet grote rijen met schappen vol kerstspullen. De ruimte is aanzienlijk, maar niet groot genoeg voor Naima. "Ik weet niet waar ik dit nog moet hangen", zucht ze, terwijl ze naar de gingerbreadpoppetjes in haar hand kijkt. "Ik wilde ze daar aan de muur hangen, maar die is al vol." 1200 vierkante meter is voor deze kerstliefhebber nog niet genoeg.
Het begon zeven jaar geleden met één winkel, in Hasselt. "Toen kocht ik 430 pallets met kerstgerief", vertelt Benny Vanroy, de man van Naima. "Niet met de bedoeling een winkel te beginnen, ik dacht: Ik ken zoveel mensen, ik kan dit makkelijk doorverkopen." Dat was buiten zijn vrouw gerekend. Die greep haar kans. "Ik stelde hem voor: 'Waarom beginnen we niet een kerstwinkel?'" Dat liep al snel uit de hand. "Op een gegeven moment had ik zeven winkels", lacht Naima. Dat was te veel. Dit jaar heeft ze er vijf.
Naima Ceylan in de kerstwinkel in Sluis
Naima Ceylan in haar tijdelijke kerstwinkel in Sluis © Omroep Zeeland
"Het is echt mijn hobby", zegt Naima. Haar man doet dan ook de zakelijke kant, zodat zij zich kan bezighouden met het inrichten van de winkels. "Hij houdt niet van kerst. Ik ben blij dat hij de papieren doet, dat ik die stress niet heb, dat ik gewoon mijn ding kan doen."

Handen op de rug en niet rennen

Zelfs op deze nazomerse dag stappen aardig wat mensen de winkel binnen. In één van de gangpaden staat Anne uit Brussel driftig foto's te maken. "Ik ben mijn kerstkaart aan het voorbereiden", zegt ze, met een grote glimlach. "Dan ben ik straks op tijd klaar." Verderop roept oma Iris uit Sluis naar haar enthousiaste kleinkinderen. "Handen op de rug en niet rennen!" De kinderen kijken hun ogen uit.
Ze is enthousiast over de winkel, maar inkopen doet ze nog niet. "De kerstboom en inkopen komen pas na Sinterklaas." Dat zinnetje heeft Naima al vaker gehoord. "Ik denk dat het nog een beetje te vroeg is voor Sluis", zegt ze. "Dat zagen we vorig jaar in Gent ook." Toch zijn er ook mensen die de portemonnee wél al trekken. "Het is vandaag een feestdag in Wallonië, dus we konden eropuit zonder kinderen", zegt de Belgische Marie. In haar armen houdt ze een stapel kerstpantoffels. "Alvast als kerstcadeau, tot die tijd bewaren we ze maar in de kledingkast."
De winkel is tijdelijk: 7 januari is kerst ook in Sluis weer voorbij.