Wereldkampioen Hans ketst als de beste: 'Mijn record staat op 114 meter en 60 keer stuiteren'

Een steentje ketsen op het water. We hebben het allemaal wel een keer gedaan op vakantie of aan een riviertje voor de lol, maar Hans Eshuis uit Serooskerke (Walcheren) is er met zijn team wereldkampioen in geworden in Schotland. Hij maakt zelfs zijn eigen stenen van cement en oefent daarmee op het Veerse Meer.
Wereldkampioen steenkeiler verklapt zijn techniek
De ideale steen is volgens Eshuis rond met een diameter van ongeveer vijftien centimeter. Hij maakt ze zelf met een inhammetje waar hij zijn vinger in kan leggen. "Op die manier kun je er gemakkelijker een spin aan geven. Daardoor gaat die in de vlucht draaien en blijft die stabiel rechtuit gaan", vertelt Eshuis. Hij neemt een kleine aanloop en werpt de steen als een soort discuswerper plat op het water. "Het vergt kracht en techniek."

114 meter

Het record van Eshuis staat op 114 meter en 60 keer op het water stuiteren. De wereldkampioen rolde in het wereldje in 2012 toen hij meedeed aan een EK op de Brouwersdam. "Toen kreeg ik de smaak te pakken en ben aan toernooien in Engeland mee gaan doen. Het is de vijfde keer dat ik in Schotland deelneem."
Het is volgens hem best bijzonder dat zijn team de wereldkampioenschapstitel te pakken heeft: "Het team dat altijd wint bestaat uit de beste steenkeilers van Schotland. We hebben bewust een team gevormd met sterke steenkeilers waaronder de kampioen van Engeland en dat heeft geholpen."
wereldkampioen steenketsen 2
Wereldkampioen steenkeiler Hans Eshuis maakt zijn eigen stenen en oefent er graag mee op het Veerse Meer © Omroep Zeeland
Aan het einde van de oefensessie trekt Eshuis zijn schoenen uit en loopt het water in om zijn zelfgemaakte stenen van de bodem te vissen. "Ik ben een kwartier bezig met een steen dus ik vind het wel de moeite om ze op te rapen", zegt hij. De steenkeiler oefent ongeveer vier keer voor een toernooi.

Iedereen kan het

Volgens hem is het een laagdrempelige sport. "Iedereen kan zich er voor inschrijven. Je moet er volgens mij wel een beetje talent voor hebben. Als je een goede werparm hebt door bijvoorbeeld korfbal, badminton, volleybal of handbal dan gaat het gooien makkelijker. Maar zoals bij iedere sport, oefening baart kunst", aldus Eshuis.