Middelbare school uit zorg over 'Gossip-kanalen': 'Ga in gesprek met kinderen, want dit is strafbaar'

'Wie via TikTok roddels verspreidt is strafbaar', dat schrijft het bestuur van de Middelburgse middelbare school Nehalennia in een brief aan de ouders van leerlingen. De school doelt op de gossip-kanalen waar scholieren roddels en leugens over elkaar verspreiden. 'Er is helaas ook een account gekoppeld aan onze school. Wij zullen als school maatregelen nemen indien we constateren dat een leerling zich hieraan schuldig maakt', schrijft de school in de brief.
Gossip-kanalen
Eén van de Zeeuwse Gossip-kanalen © Beeld TikTok
De TikTok-accounts worden 'Gossip Girl'-kanalen genoemd. Dit naar aanleiding van een serie die zo'n vijftien jaar geleden werd uitgebracht, maar afgelopen zomer weer volop onder de aandacht kwam, doordat die op streamingsdienst Netflix werd geplaatst. De Amerikaanse serie gaat over een roddelkanaal in New York waarop een anonieme blogger allerlei roddels over haar school verspreidt. En dat doen de TikTok-kanalen nu dus ook.
De brief aan de ouders van de leerlingen
De brief aan de ouders van de leerlingen © Nehalennia
Sinds vorige week zijn er tientallen Zeeuwse accounts waar leerlingen en leraren op de hak worden genomen: "Achter de lift bij bio zijn er stoute dingen gedaan." Deze berichten van de anonieme beheerders lijken onschuldig, maar volgens 'Stop Pesten Nu' kunnen de roddelkanalen grote gevolgen hebben.

Oproep aan ouders

En ook dat benadrukt het bestuur van de school in de brief. Locatiedirecteur Harry Meijers schrijft: 'Gossip Girl-accounts hebben vaak grote gevolgen voor leerlingen en/of medewerkers en kunnen daarmee zeer schadelijk voor hun welzijn zijn. Wij hopen dat u hierover in gesprek gaat met uw zoon of dochter en dat we door middel van voorlichting op school en de aandacht die u er thuis aan geeft een tegenbeweging kunnen creëren en de negatieve effecten zoveel mogelijk kunnen beperken.'