Vlissingse voetbalclubs ten einde raad: 'Door slechte velden moest een speler afgevoerd worden'

Vlissingse voetbalverenigingen zijn het zat. Al jarenlang trekken VC Vlissingen, GPC Vlissingen en JVOZ tevergeefs bij de gemeente Vlissingen aan de bel over de slechte staat van de sportvelden. De verenigingen, die op de vier grasvelden en de twee kunstgrasvelden van Sportpark Irislaan voetballen, zijn ten einde raad. Daarom heeft JVOZ gemeenteraadsleden uitgenodigd voor een rondje langs de verouderde velden.
Scheur muur JVOZ
Ook de kantine van JVOZ kan wel een opknapbeurt gebruiken © Omroep Zeeland
"Kijk maar eens naar de zwarte plekken hier." JVOZ-voorzitter Eugéne Fagg wijst naar een van de kunstgrasvelden. "Het veld ligt er erbarmelijk bij. Er is niks van over. Het is al twee jaar geleden afgeschreven. Sommige bezoekende ploegen spelen hier met angst te beven op."

Genoodzaakt

Toch zijn de clubs die gebruikmaken van het sportpark genoodzaakt om op de versleten kunstgrasvelden te voetballen, zegt Fagg. "Want op de grasvelden, zeker bij slecht weer, kunnen we niet terecht. We zitten hier met drie verenigingen. We komen continu accommodatie tekort. Degene die de wedstrijden moet plannen wordt er ook horendol van. Het is een hoop ellende."
JVOZ kleedkamers
De kleedkamers zijn kleine, slecht onderhouden en voldoen niet aan de eisen van deze tijd © Omroep Zeeland
Hoofd jeugdopleidingen bij JVOZ Niels Slager is al net zo gefrustreerd over de staat van het sportpark. "Wij trainen hier vier keer in de week en het kunstgras is nu dusdanig plat dat het ook een stukje demping wegneemt", legt hij uit. "Helmond Sport, een betaalde voetbalorganisatie, kwam hier onlangs spelen met hun onder 18. Die mensen wilden een van hun spelers gewoon niet laten invallen, omdat het veld zo slecht is. Ze waren bang dat die speler in zijn herstel van een blessure een terugval zou krijgen"

Blessures

Volgens Slager is het veld echt toe aan vervanging. "Dat verdienen niet alleen de talenten waarmee we trainen, maar ook de omliggende verenigingen die hier spelen. Die worden hier ook niet vrolijk van. Vorige week hadden we een speler die over een stuk kunstgras liep dat loszat. Hij ging door z'n enkel en moest worden afgevoerd. Ja, dat is verschrikkelijk."
JVOZ borstel
Het hele sportpark is sterk verouderd en heeft een opknapbeurt nodig, zeggen de voetbalverenigingen © Omroep Zeeland
Volgens JVOZ-voorzitter Fagg zijn door de gemeente Vlissingen eerder dit jaar twee nieuwe kunstgrasvelden toegezegd, alleen was die toezegging niet terug te vinden in de kadernota. "Ons rest nu dus alleen nog de gemeenteraadsleden te benaderen en hen laten zien hoe slecht het hier is. Op die manier hopen we dat we toch een nieuw kunstgrasveld kunnen krijgen voor bijna duizend sportende Vlissingers. Kinderen én volwassenen. We hebben meer goede velden nodig, maar met één kunstgrasveld erbij worden de problemen al minder."