Minister zet eerste stap voor klimaatafspraken met Zeeuwse bedrijven

Minister Micky Adriaansens, van Economische Zaken en Klimaat, heeft met acht van de twintig grootste vervuilers een eerste stap gezet richting klimaatafspraken. Onder deze bedrijven zijn drie Zeeuwse: Yara Sluiskil, Dow Benelux en Zeeland Refinery. Dat staat in een brief van de demissionaire minister aan de Tweede Kamer.
Yara in Sluiskil
Yara in Sluiskil © ANP
Het idee is om uiteindelijk bindende afspraken te maken, maar deze eerste afspraken bevatten nog "geen juridisch afdwingbare verplichtingen" volgens de demissionaire minister. Op korte termijn moeten nog met meer bedrijven afspraken volgen.

Minder CO2

Volgens eerdere afspraken moeten de grootste vervuilers in 2030 16 megaton minder CO2 uitstoten, waarvan het terugbrengen van 4 megaton CO2 met de hulp van het kabinet moet worden gerealiseerd. Het kabinet steekt 3 miljard euro in de individuele afspraken.
Dow Benelux
Dow Benelux © ANP
"Ik hoop dat alle grote uitstoters hun verantwoordelijkheid nemen", schrijft Adriaansens aan de Kamer. Ze onderzoekt nog of ze met andere bedrijven dan de top twintig grootste vervuilers afspraken kan maken.