Tien jaar cel voor neersteken werkgever: 'Je hebt mijn ziel vermoord'

Een 35-jarige man uit Terneuzen moet tien jaar de cel in wegens poging moord op een landgenoot uit Polen. Het slachtoffer overleefde de aanval ternauwernood. Hij had twaalf messteken in keel, nek en borst, een kapot strottenhoofd en een gebroken nek. Hij is nog altijd deels verlamd.
steekpartij Terneuzen
Steekpartij in Axelsestraat in Terneuzen © HV Zeeland
Het slachtoffer heeft vorig jaar september zijn landgenoot uit Polen gehaald om hem te helpen in zijn bedrijf in zonnepanelen. Twee weken gaat dat goed. Tot een avond in oktober, ze zitten allebei aan het bier en de whisky, ze hebben net samen de bus uitgeruimd. Wat erna gebeurt, blijft schimmig. Duidelijk is wel dat enkele uren later ambulancepersoneel moet vechten voor het leven van het slachtoffer.

Ik heb hem overal gestoken

De rechtbank denkt niet dat de man in een opwelling handelde. De verdachte belt rond 01.30 uur 112 met de melding dat hij zijn vriend heeft neergestoken. 'I stabbed him everywhere' (Ik heb hem overal gestoken), is te horen op de opname van dat telefoontje. Voor die 112-melding heeft de verdachte meerdere keren op z'n telefoon gegoogled wat de strafmaat is voor moord in Nederland.
Het slachtoffer was twee weken geleden aanwezig bij de rechtszitting. Hij zit in een rolstoel. Hij begrijpt nog steeds niet waarom hij is aangevallen. "Ik heb je uitgenodigd voor me te werken, ik kende je uit ons dorp, je woonde bij me in Terneuzen. Ik gaf je een kans, haalde je naar Nederland", zegt het slachtoffer in de slachtofferverklaring, voorgelezen door zijn advocaat. "Ik kan niet meer werken, mijn bedrijf is weg. Je hebt mij niet vermoord, maar wel mijn ziel."

Probleem met alcohol

De verdachte heeft een groot probleem met alcohol, blijkt uit gesprekken die de psycholoog met hem heeft gevoerd. Hij heeft ook nog zaken openstaan die te maken hebben met overmatig drankgebruik, zoals rijden onder invloed en openbare dronkenschap.
Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van in totaal 1,3 miljoen euro voor geleden materiële en immateriële schade. Hij woont inmiddels weer in Polen bij zijn ouders die voor hem zorgen. Die krijgen beide 15.000 euro schadevergoeding.