Verdachte van beschieten Zeeuwse woningen ontkent: 'Ik was op een feestje'

Een 26-jarige man uit Amsterdam die wordt verdacht van het beschieten van drie woningen in Zeeland in september vorig jaar, hield vandaag bij de rechtbank in Middelburg bij hoog en laag vol dat hij dit niet heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie ziet wel voldoende bewijs en eiste twintig maanden gevangenisstraf.
Rechter
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ
In de nacht van 11 september 2022 werden in Goes, Kruiningen en Kapelle woningen beschoten. Dat de auto en telefoon van de Amsterdammer op dat moment ook daar waren, staat vast. Het kenteken van de auto is door automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) in de buurt geregistreerd, de telefoon straalde in die omgeving aan en er zijn camerabeelden.

Feestje

Toch ontkent de verdachte ten stelligste dat hij iets met de beschietingen te maken heeft. "Ik was die avond op een feestje bij mij in de buurt en ben daarna naar huis gegaan om te slapen."
Zijn eigen verklaring voor het feit dat zijn auto en telefoon wel die nacht in Zeeland waren, is dat hij zijn auto vaak uitleende en zijn telefoon dan soms in de wagen liet liggen. "Familie en vrienden mochten altijd de auto lenen. Ik deed 'm nooit op slot, de sleutel legde ik in het dashboardkastje of onder de mat. Ook kennen familie en vrienden de code van mijn telefoon, die gebruikten ze ook vaak."

Bijgelapt

Volgens de verdachte had die bewuste avond niemand gevraagd of die zijn auto mocht lenen, maar is er toch iemand mee op pad gegaan. "Ik heb er natuurlijk over nagedacht, maar heb geen idee wie dat geweest is. Ik ben er bijgelapt."
De officier van justitie gelooft daar echter niet veel van. Zo zouden berichten die in de bewuste nacht zijn verstuurd met de telefoon, er op wijzen dat verdachte die toch echt zelf verstuurd moet hebben. Omdat die gericht waren aan de moeder van zijn zoontje.

Motief

Op de grote vraag wat het motief was voor de beschietingen van de drie woningen, kwam geen duidelijk antwoord tijdens de zitting. Het zou gaan om bedreigingen die in verband staan met het uithalen van drugs in de haven waarbij iets is misgegaan. De beschieting van een woning in Hansweert, een maand eerder, zou hier ook mee te maken hebben.

Vergissing

Van de beschoten woning in Kapelle is volgens het OM niet gebleken dat de bewoner in verband kan worden gebracht met drugsgerelateerde zaken en kan mogelijk sprake zijn geweest van een vergissing aan de kant van de daders.
Twee slachtoffers maakten gebruik van hun spreekrecht. Daarin kwam naar voren dat de beschieting op hun woningen veel heeft losgemaakt. "Bij ieder hard geluid schrik ik. Als ik in de auto zit, heb ik het idee dat ik achtervolgd word. Ik durf in het donker niet meer alleen over straat en kijk achterom," verklaarde één van de slachtoffers.
De verdachte betuigde zijn medeleven met hen. "Ik vind het heel erg voor jullie, maar ik heb het niet gedaan."

Vrijspraak

De advocaat van de verdachte vond dat er nog veel losse eindjes zijn waar het Openbaar Ministerie geen antwoord op heeft. Zo gaat het OM er vanuit dat de verdachte niet alleen in de auto zat. Maar of hij nou de bestuurder of schutter was, en of er nou twee of nog meer personen in de auto zaten, blijft onduidelijk. Aangezien er geen compleet beeld is van hoe het die nacht nou precies is gegaan, pleitte de advocaat voor vrijspraak of een voorwaardelijke celstraf die gelijk is aan de zes maanden die de verdachte al in de gevangenis heeft gezeten.
Over twee weken doet de rechtbank in Middelburg uitspraak.