Gertjan zwemt vannacht van Engeland naar Frankrijk voor het goede doel: 'Ik ga er minimaal 12 uur over doen'

Gertjan Nieuwenkamp uit Middelburg gaat 'een stukje' zwemmen voor het goede doel, namelijk Sea Shepherd. Hij vertrekt vannacht om 01.00 uur vanuit het Engelse Dover en hoopt twaalf uur later aan te komen bij Cap Griz-Nez in Frankrijk. In totaal is dat 35 kilometer.
Gertjan Nieuwenkamp komt net uit het water bij de Veerse Gatdam
Gertjan Nieuwenkamp komt net uit het water bij de Veerse Gatdam © Omroep Zeeland
Vorig jaar juli zwom Nieuwenkamp al een afstand van 50 kilometer, toen hij Walcheren rondzwom. Toen deed hij het voor het KWF. Maar het kanaal overzwemmen is heel andere koek, vertelt hij in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker. "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik weet in die zin niet waar ik aan begin. Maar ik heb me goed voorbereid", zegt hij.
Nieuwenkamp heeft vooral veel gezwommen de afgelopen maanden om zich voor te bereiden. "Ook 's nachts, in het donker. Ik start vannacht, dus ik heb ook in het donker geoefend met verlichting." Hij vertelt dat er een reden is dat hij zo laat start. "Dat heeft met de stroming en het getij te maken. Het startmoment moet goed uitgekiend worden, want anders kom je niet aan waar je aan wilt komen."

Naar de overkant

De zwemmer moet vannacht wel al iets eerder in de haven zijn. "Want we varen eerst met een bootje dat mij gaat begeleiden. Een Engelse pilot begeleidt mij en die doet de navigatie. Die zorgt dat we uitkomen waar we uit moeten komen."
Het bootje brengt Nieuwenkamp vanuit de haven van Dover naar een strandje. Dan springt hij de boot uit en moet hij eerst naar het strandje zwemmen. "Het is een paar honderd meter naar het strand, omdat de boot daar niet kan komen." Vanaf dat strandje begint de tocht naar Frankrijk.

Erg koud

Normaal worden deze afstanden in een wetsuit afgelegd. Dat zijn pakken waarin je het minder snel koud krijgt als zwemmer. Maar dat mag niet bij deze tocht over het Kanaal. "Er zijn regels die al sinds 1875 gelden. De eerste zwemmer die dit ooit gedaan heeft, die had alleen maar een zwembroek aan en verder niks. Dus het moet ook echt in zwembroek, want anders is het gewoon niet officieel. De enige regel die ze hebben versoepeld, is dat je wel een zwembril op mag. Dat mocht vroeger ook niet."
Gertjan zwom vorig jaar Walcheren rond voor het goede doel

Scheepvaart

De overtocht heeft wel gevolgen voor de scheepvaart. "Je moet er een vergunning voor aanvragen. Je kunt dit alleen doen met een Engelse organisatie die dit allemaal voor je regelt. Er is veel scheepvaart hier, dus je mag het gewoon niet in je eentje doen."

Goed doel

Nieuwenkamp hoopt met zijn overtocht veel geld op te halen voor het goede doel. "Sea Shepherd is een verschrikkelijk goed doel. Die komt op voor alle zeedieren overal op de wereld, zodat er geen dieren uitsterven. Het zou gaaf zijn als ik ook zeedieren zou zien onderweg."