Leegstaande drukkerij biedt oplossing voor overvolle Pieter Zeeman Lyceum

Geen lesuitval en op elkaar gepropt pauzeren meer voor leerlingen van het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee. Daar werd vandaag voor het eerst lesgegeven op een nieuwe noodlocatie in het centrum van Zierikzee. Het splinternieuwe gebouw van de middelbare school bleek bij de opening anderhalf jaar geleden eigenlijk alweer te klein, vanwege onverwachts sterk groeiende leerlingaantallen. Maar dat probleem is nu - tijdelijk - opgelost.
Pieter Zeeman Lyceum Zierikzee Noodlocatie Jannewekken
Leerlingen in een van de nieuwe noodlokalen © Omroep Zeeland
Begin van het schooljaar bleek dat er zoveel leerlingen naar de school wilden komen, dat er tien klaslokalen te weinig waren om alle lessen te kunnen geven. Met wat creativiteit konden er vijf extra lokalen gerealiseerd worden in het hoofdgebouw, bijvoorbeeld door het oude kantoor van de rector om te toveren tot leslokaal.
Maar nog steeds bleef het tekort steken op vijf lokalen. Dat zorgde voor wat lesuitval, maar door spreiding over alle klassen - met uitzondering van de eindexamenleerlingen - viel het aantal lessen dat uitviel erg mee. "Petje af voor de roostermakers", zegt afdelingsleider Carin Gabriëls. "Dat is echt topsport geweest."

Drukkerij

Een oude drukkerij in de stad biedt sinds vandaag de oplossing. In een aantal weken is het leegstaande gebouw aangepakt, waardoor het nu als een volwaardig minischooltje functioneert. Vijf lokalen, een aula met hangbanken, een voetbaltafel en een spelletjeskast, een personeelskamer en zelfs een overdekte fietsenstalling. "Dat hebben we op de hoofdlocatie niet eens", lacht rector Peter van der Gaag.
Drie meiden uit vwo 5 die hun tussenuur doorbrengen in hun nieuwe aula zijn tevreden met het nieuwe gebouw. "Het is echt heel knus", zegt Isabel. "Ik vind dat ze het heel leuk hebben gedaan met die banken en de spelletjes."

Rustig

Veel last van lesuitval hadden de meiden niet de afgelopen weken. Ze zijn vooral blij dat het nieuwe gebouw rustiger is. "In het hoofdgebouw is het zo druk dat we vaak in de pauze op rare plekken zitten in plaats van in de aula en daar worden we dan weggestuurd", legt Eva uit. "Hier is het ten minste rustiger."
Pieter Zeeman Lyceum Zierikzee noodlocatie Jannewekken
Isabel, Femke en Eva uit vwo 5 © Omroep Zeeland
Klasgenoot Femke moet nog even wennen aan het nieuwe gebouw. "Ik heb m'n wiskundeboek in mijn kluisje laten liggen op de andere locatie. Ik kan niet even heen en weer fietsen, want dan kom ik weer te laat. Dus dat is wel heel onhandig."

Sloop

De drukkerij waar de leerlingen nu les krijgen staat op de nominatie om gesloopt te worden, om plaats te maken voor woningen. In overleg met de gemeente is de komst van de sloopkogel uitgesteld. Tot einde van het schooljaar kan er lesgegeven worden. Maar daarna moet er een nieuwe oplossing zijn.
Peter van der Gaag rector Pieter Zeeman Lyceum Zierikzee
Peter van der Gaag, rector van het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee © Omroep Zeeland
Daarom is de school druk bezig met het voorbereiden van een nieuwe verbouwing. Aan het huidige gebouw komt een aanbouw van meer dan 700 vierkante meter. Door die uitbreiding moet er aan het begin van het nieuwe schooljaar genoeg ruimte zijn voor alle leerlingen. "Dat gaat lukken", verzekert Van der Gaag.
Verslaggever Lonneke de Klerk kreeg een rondleiding door het gebouw. Luister hier mee