Nieuwe ronde coronaprikken van start, telefoonlijn GGD Zeeland staat roodgloeiend

Bij de vaccinatielocaties van de GGD start vandaag een nieuwe vaccinatieronde. Onder andere 60-plussers mogen, als ze dat willen, weer hun prik komen halen. En dat betekent voor de medewerkers van de Zeeuwse coronalijn dat er weer extra vaak gebeld wordt om een afspraak te maken of omdat de beller twijfelt over het vaccin.
De telefoon bij de coronalijn van de GGD Zeeland staat roodgloeiend
Nadia Blommaert van het klantcontactcentrum merkt goed dat het de afgelopen week steeds drukker wordt. "Sinds de uitnodigingen verstuurd zijn, behandelen we zo'n vijftig telefoontjes per persoon per dag als we hier zitten. Dat waren daarvoor echt een stuk minder. Maar we kunnen het allemaal nog aan hoor!", lacht ze.

'Iedereen van harte welkom'

Haar collega bij de coronalijn van de GGD Zeeland Madeleine Scherbeijn beaamt dat het aantal telefoontjes flink is toegenomen. Tegelijkertijd benadrukt ze wel dat iedereen die met vragen zit over corona of over de coronavaccinatie nog steeds 'van harte welkom is' om te bellen.
Nadia Blommaert bij de coronalijn van de GGD Zeeland
Nadia Blommaert bij de coronalijn van de GGD Zeeland © Omroep Zeeland
Vooral de oudere doelgroep, deze nieuwe vaccinatieronde is met name gericht op 60-plussers, heeft soms moeite met het regelen van een afspraak. "Je merkt gewoon dat mensen bij de landelijke telefoonlijn soms te lang in de wacht moeten hangen, of dat ze er zelf online niet uitkomen om een afspraak te maken. En dan kunnen ze zeker bij ons terecht", zegt Scherbeijn.

Dankbaar werk

"Dat maakt het werk ook zo bevredigend", vult haar collega Blommaert aan. "Als je tijdens zo'n gesprek echt de tijd ervoor neemt dan hoor je aan het einde van het gesprek dat ze opgelucht zijn dat het toch gelukt is en dat ze dan zeggen dat ze goed geholpen zijn. Dat maakt het werk heel erg dankbaar."
Madeleine Scherbeijn bij de coronalijn van de GGD Zeeland
Madeleine Scherbeijn bij de coronalijn van de GGD Zeeland © Omroep Zeeland
Toch is het werk niet altijd alleen maar leuk, vertelt Scherbeijn. Soms kan het ook weleens pittig zijn. "Vooral in de beginperiode, toen corona nog relatief nieuw was, waren sommige van die gesprekken wel erg zwaar. Dat greep me soms wel heel erg aan."

Serieus antwoord

Tegelijkertijd zijn niet alle telefoontjes even serieus. "Soms ontstaat er in het gesprek een lollige sfeer. En dat is prima! Maar dan proberen we wel professioneel te blijven en toch een serieus antwoord te geven op de vragen."
Want vragen zijn er volop. Soms zien de bellers door alle verhalen, door al het nieuws én nepnieuws dat er rondgaat, door de bomen het bos niet meer. "Dan probeer ik ze wel te helpen aan betrouwbare informatie, maar ik probeer ze niet over te halen. Het is uiteindelijk echt voor iedereen je eigen keuze", vindt Blommaert.

'Ze bellen niet voor niets'

"Geen enkele vraag is raar of vreemd", vult Scherbeijn aan. "Ze bellen ook niet voor niets. Als iemand belt, dan willen ze informatie. Dan willen ze weten: waarom zou ik ervoor kiezen om wel om die vaccinatie te gaan. En dan kunnen wij bijvoorbeeld vertellen dat het virus nu weer opleeft en dan ben je mét die vaccinatie wel beter beschermd."
Vaccinatie tegen het coronavirus door een medewerker van de GGD Zeeland
Vaccinatie tegen het coronavirus door een medewerker van de GGD Zeeland © Omroep Zeeland
Deze nieuwe prikronde is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. Het gaat met name om 60-plussers, maar ook zwangeren, zorgmedewerkers, mensen met een medisch hoog risico en volwassenen die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik worden opgeroepen om de nieuwe coronaprik te halen.

Bescherming

Volgens de GGD Zeeland is deze nieuwe vaccinatieronde nodig omdat het virus weer opleeft. Daarom is de coronaprik volgens de GGD belangrijk voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het virus. De coronaprik brengt hun bescherming tegen ziekenhuisopname weer op peil en verkleint de kans op ernstig ziek worden of te overlijden door corona.
Hoewel het coronavirus het hele jaar door kan opleven, verwacht de GGD dat de gevolgen van de ziekte groter zijn in de winterperiode. Dat komt omdat er in de winter ook veel andere virussen rondgaan, zoals verkoudheid en griep. Virussen kunnen zich beter verspreiden in de winterperiode. In de winter zijn de ramen en deuren vaker dicht en zitten mensen vaker bij elkaar in één ruimte.

XBB-vaccin

Bij deze nieuwe vaccinatieronde wordt er volgens de GGD Zeeland geprikt met het meest actuele vaccin dat nu beschikbaar is. Dit zogeheten XBB-vaccin geeft volgens de GGD Zeeland van alle beschikbare vaccins de best beschikbare bescherming tegen de varianten van het coronavirus die nu circuleren.
Vaccineren tegen corona in Zeeland
Vaccineren tegen corona in Zeeland © Omroep Zeeland
Het is volgens de GGD niet nodig dat iedereen een coronaprik krijgt, omdat veel mensen al bescherming tegen corona hebben opgebouwd door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide.

Uitnodiging

Voor deze vaccinatieronde krijgt iedereen van 60 jaar en ouder een uitnodiging thuisgestuurd, maar daar hoef je niet noodzakelijkerwijs op te wachten. Je kunt ook zonder zo'n brief al online een afspraak maken op planjeprik.nl, via de landelijke afsprakenlijn (0800-7070) of natuurlijk via de Zeeuwse coronalijn van de GGD: 0113-249442. Alle andere mensen kunnen vanaf halverwege deze maand zelf een afspraak, online of via de telefoon.

Tot eind december

De vaccinatieronde duurt nog tot eind december 2023. Daarna is het alleen nog voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen mogelijk om nog een coronaprik te halen.