Zeeuwse 60-plussers staan in de rij voor de coronaprik: 'Ik ben blij dat ik weer mag!'

De tijden van afstand houden, lockdowns, overvolle ziekenhuizen en de avondklok, liggen al weer een tijdje achter ons, maar corona is er nog altijd. En daarom is de GGD vandaag begonnen met een nieuwe prikronde tegen de ziekte. Onder meer 60-plussers mogen, als ze dat willen, weer hun prik tegen corona komen halen. Bij de priklocatie in Goes stonden de Zeeuwse 60-plussers alweer in de rij voor hun coronavaccin.
Drukte bij de start van nieuwe vaccinatieronde tegen corona
"Ik ben blij dat ik weer mag", zegt Huib van den Durpel (68) uit Rilland. "Zo voorkomen we dat we weer ziek worden. Ik heb het een tijdje geleden ook gehad en toen heb ik er behoorlijk last van gehad. Dus ik heb meteen een afspraak gemaakt. Dan ben ik er weer vanaf."

'Behoorlijk zware variant'

Naast hem gaat er net een naald in de arm bij Anton Bitter (70) uit Hoedekenskerke. "Ik hoor verhalen van mensen om me heen die het weer gehad hebben en het is toch weer een behoorlijk zware variant blijkbaar. Dus als je het kan voorkomen, waarom niet?"
Ook Ad Vriens (69) uit Kruiningen heeft geen moment getwijfeld. "Het is toch weer een zorg minder. Je wil graag beschermd zijn. Vooral ook op onze leeftijd moet je toch een beetje oppassen."

'Niet zomaar een onschuldig virusje'

Hanny Band (69) uit Goes heeft met eigen ogen gezien wat het virus kan doen. "Ik heb ouderen met corona verpleegd. Dus het staat op mijn netvlies gegrift. Het is niet zomaar een onschuldig virusje. Dus als het kan: doe het dan gewoon!"
Afgaand op het enthousiasme bij de prikstraat zou je wellicht het idee krijgen dat het merendeel van de Zeeuwse 60-plussers dolblij is met de prik, maar als je de prikstraat verruilt voor de straat, ontstaat er een wat meer genuanceerd beeld.
Op straat zijn de meningen verdeeld over de nieuwe vaccinatieronde
"Nee ik ga de prik niet nemen", klinkt het gedecideerd op straat in Middelburg. Gee Verhage (82) uit Middelbrug legt uit waarom: "Ik ben de vorige keer zo ziek geweest van de vorige prik. Dus nee, ik doe het niet meer."

'Vertrouw op eigen afweersysteem'

Ook Elma van der Zwan (66) uit Koudekerke gaat de prik niet halen. "Ik vertrouw erop dat mijn eigen afweersysteem inmiddels zoveel weerstand ertegen heeft opgebouwd dat ik er niet ernstig ziek van wordt."
Hetzelfde geldt voor Hans Boomsluiter (62) uit Grijpskerke. "Ik heb het idee dat het nu ook niet zo heel ernstig is met corona op het moment. Maar als het straks toch de verkeerde kant opgaat en de ziekenhuizen weer volstromen dan haal ik hem waarschijnlijk alsnog", lacht hij.

'Ik ben nooit ziek'

"Ik ga hem niet halen", zegt ook Suze Davidse (73) uit Middelburg. "Ik ben bijna nooit ziek en ik heb nog een goede conditie. Dat wil ik ook graag zo houden. En ik hoor ook berichten van mensen die zich eerder wel hebben laten vaccineren dat ze er veel last van hebben gehad. Dus ik heb ervoor gekozen om het niet te doen."
Toch is ook op straat de teneur onder de 60-plussers ruwweg half om half. Voor iedere 60-plusser die de nieuwe prikronde niet ziet zitten, kom je ook iemand tegen die er juist heel blij mee is. "Ik heb vroeger bij de marine gezeten en toen nam je ook altijd alle vaccinaties. Dus doe ik het nu ook weer", zegt Jan Oomes (79) uit Middelburg.

'Braaf, hè?'

"Ik haal altijd alle prikken, ook de griepprik. Braaf hè? Maar ik heb ook altijd in de zorg gewerkt", zegt Charlotte Kempe (61) uit Middelburg. "Dan weet je iets beter wat het is misschien." Meerdere vriendinnen staan daar heel anders in. "Maar gelukkig hebben we er altijd goed met elkaar over kunnen praten. We respecteren elkaars standpunt. Dus dat is wel heel erg fijn."
"In onze omgeving waren er ook meerdere sterfgevallen door corona", vertelt Cornelis Pot (75) uit Den Helder. "Daarom waren we ook heel blij dat het vaccin er kwam! En dat we ons dus nu weer kunnen laten inenten."

Complottheorieën

Voor Fokke (76) en Leny (72) Bruning uit Middelburg is het wel een heikel punt. Meerdere familieleden geloven in complottheorieën over de coronavaccins. Toch gaan ze zelf ook weer deze nieuwe coronaprik halen. "Ik wel hoor, uit voorzorg", zegt Leny.
Dat geldt ook voor haar man Fokke. "Ik heb er niks op tegen. Als het allemaal niet klopt. zoals sommige mensen zeggen, dan zal dat wel aan het licht komen. Maar op dit moment zie ik geen redenen om het niet te doen. Iedereen moet het zelf weten natuurlijk, maar ik voel me er goed bij om die prik wél te halen." Leny knikt. "Als je, zoals wij, al een beetje over de datum bent, dan moet je zoiets met beide handen aangrijpen."
Oproep GGD: maak een weloverwogen keuze over wel of niet vaccineren
De GGD Zeeland begrijpt de twijfels die sommige mensen hebben bij het halen van de prik. Toch roept Ilona Schinkelshoek van de Zeeuwse gezondheidsdienst iedereen op om er wel goed over na te denken. "De doelgroep van deze vaccinatie, de 60-plussers, zwangere vrouwen en mensen met een medisch risico, hebben een grotere kans op ziekenhuisopname en kunnen er in het uiterste kans aan overlijden. Deze vaccinatie verkleint die kans."

Virus is niet weg

Het virus is dan ook zeker niet weg, benadrukt Schinkelshoek. "We zien nu de rioolcijfers en ziekenhuisopnames weer iets oplopen. Het is nog niet terug op het niveau van een of twee jaar terug, maar het virus is er nog steeds en gaat nog steeds rond. En we weten dat het aantal besmettingen in de winter altijd iets verder oploopt."
Voor wie nog twijfelt heeft ze een duidelijke oproep: "Bel ons klantcontactcentrum. Daar zitten professionals klaar om je vragen te beantwoorden. Ze kunnen de de keuze niet voor je maken, maar ze kunnen je wel helpen om de voors en tegens op een rijtje te zetten."