Zeeuws tintje bij Gouden Kalf, Digna Sinke ontvangt oeuvreprijs

Filmmaker Digna Sinke uit Zonnemaire ontving vanavond een Gouden Kalf voor Filmcultuur tijdens het EY Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht. Die oeuvreprijs kreeg ze voor 50 jaar inzet als filmmaker en producent.
Digna Sinke Gouden Kalf
Sinke op de rode loper © ANP
Sinke kreeg haar Gouden Kalf uitgereikt van haar nichtjes en haar neef die er tot haar verrassing bij waren. "Ik wil deze prijs toch ook zien als een aanmoediging om nog een tijdje door te gaan met waar ik mee bezig ben", reageerde ze. Die aankondiging ontving het publiek met luid gejuich.
Ze noemde film een medium dat te mooi is om te zien als een product dat je moet vermarkten. "Het woord 'film' wil ik niet zien als een synoniem voor speelfilm, maar als een overkoepelend begrip. Dat vind ik het mooie aan film. Dat het allemaal naast elkaar bestaat, gelijkwaardig. Als ik zie dat we moeten streven naar hoge bezoekersaantallen dan zeg ik: oké, probeer het. Maar denk niet dat je daarmee de hele breedte van film recht doet."

Aandacht en ambachtelijkheid

Ze sprak uit dat een hoger budget niet altijd in verband staat met betere kwaliteit. "Kwaliteit heeft te maken met aandacht, ambachtelijkheid, inventiviteit, lef, vertrouwen en vrijheid. En om kwaliteit te herkennen moeten we ook terug durven kijken."
"Ik wil mezelf nog steeds een beetje bijscholen", eindigt ze haar toespraak. Door terug te kijken wil ze leren en verbeteren. "Ik hoop ook dat we elkaar kunnen inspireren en verrassen en dat we soms met verwondering, maar altijd met respect naar elkaars geploeter kijken."
Digna Sinke maakte onder andere speelfilms en documentaires als Belle van Zuylen (1994), Weemoed & wildernis (2010), After the Tone (2014), Onder de oppervlakte (2015) en Bewaren of hoe te leven (2018). Haar documentaires vielen meer dan eens in de prijzen en leverden haar meermaals nominaties op voor een Gouden Kalf.
Sinke werd in 1949 geboren in Zonnemaire. Als kind verhuisde ze eerst naar Anna Jacobapolder en later naar Middelburg. In 1960 verliet ze de provincie. Tegenwoordig woont ze deels in Zonnemaire.