Kinderen meer op hun gemak door nieuwe spoedeisende hulp in Goes

De Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis ADRZ in Goes heeft sinds kort een zogeheten Kinderstraat. Drie kamers zijn speciaal ingericht voor kinderen. Ook de hal is aangepast met een hinkelbaan en grote fotowanden. De Kinderstraat is een eerste stap naar een meer kindgerichte eerste hulpafdeling.
De spoedeisende hulp voor kinderen in Goes
De spoedeisende hulp voor kinderen in Goes © Omroep Zeeland
Kinderburgemeester Joud Al Shatti opende samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de nieuwe Kinderstraat. Er was taart en fruit en voor de jonge gasten waren er plastic dokterskoffers als cadeau.

Zo prettig mogelijk

De Kinderstraat moet het leed van een onverwacht ziekenhuisbezoek verzachten, vertelt medisch specialist Menno Gaakeer. "Voor kinderen is het extra spannend als ze voor het eerst naar de Spoedeisende Hulp komen. Ze hebben vaak pijn en zijn angstig. Wij proberen ze met de nieuwe inrichting op hun gemak te stellen en het zo prettig mogelijk voor ze te maken. We kunnen hun bezoek niet leuk maken, wel kindvriendelijker."
Kinderen meer op hun gemak door nieuwe spoedeisende hulp in Goes
Het ziekenhuis in Goes ontvangt elk jaar 28.000 patiënten, waaronder 5 à 6.000 kinderen. "Op de gewone zorgafdelingen is het heel gebruikelijk om de inrichting aan kinderen aan te passen, maar op de spoedeisende hulp is dat nog niet zo. Dat vonden wij raar. Met de Kinderstraat proberen we dat verschil zo klein mogelijk te maken."
Drie kamers zijn behangen met grote tekeningen. Een projector speelt filmpjes af met rustgevende muziek. En op de vloer in de hal is een hinkelbaan aangebracht. "Zo proberen we de kinderen een beetje af te leiden en het bezoek minder eng te laten zijn. Angstreductie is niet alleen prettig voor het kind maar ook voor de dokter die de handeling moet uitvoeren. Alles wat bijdraagt om de spanning te verminderen helpt," aldus Gaakeer.
De spoedeisende hulp voor kinderen in Goes
Speciale fotowanden leiden de kinderen af tijdens het spannende bezoek aan de Spoedeisende Hulp © Omroep Zeeland
De kinderen vinden de nieuwe Kinderstraat 'supermooi'. Eén meisje was al eens eerder op de eerste hulp geweest. "Toen was ik een beetje bang voor de prik. Maar bij de tweede keer waren er allemaal mooie afbeeldingen en toen vond ik het niet meer zo eng."
De verbouwing van de Spoedeisende Hulp is nog niet af. Gaakeer: "De bedoeling is dat we in 2024 de helft van de SEH gaan verbouwen. Dan nemen we de Kinderstraat opnieuw mee. Samen met de Lions in Goes gaan we geld inzamelen om deze versie nog veel mooier te maken. We hopen dan ook de entree, de halen gangen en de wacht-- en kinderkamers kindvriendelijk te maken."
De spoedeisende hulp voor kinderen in Goes
De kinderburgemeester springt over de nieuwe hinkelbaan tijdens de opening van de Kinderstraat © Omroep Zeeland