Gertjan zwemt het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over: 'De spierpijn is over een week wel voorbij'

Het is gelukt: na zeventig kilometer zwemmen heeft Gertjan Nieuwenkamp uit Middelburg de Franse kust bereikt. Afgelopen nacht vertrok hij om één uur vanuit Dover, aan de Engelse kust. Bijna 15 uur later kwam hij aan in Frankrijk.
Gertjan Nieuwenkamp op de boot terug naar Engeland
Gertjan op de boot terug naar Engeland © Andre Stijkel
"Het was fantastisch", zegt hij, vanuit het bootje dat hem terug brengt naar Dover. "Het was echt een topdag. We hebben wel grote golven gehad, hele harde stroom, we hebben extra kilometers gemaakt. Ik denk dat ik vijftig, misschien vijfenvijftig kilometer heb gezwommen." Uit zijn registratie blijkt dat het er zeventig waren. "Verder was het precies zoals ik me had voorgesteld." Hij zwom in een grote S het Kanaal over en kwam niet aan bij Cap Gris-Nez, zoals gepland, maar bij Wissant, zo'n acht kilometer noordelijker.

Volle maan

"De eerste helft vond ik zwaar, want ik moest beginnen in het donker. Ik vertelde mezelf steeds dat om zeven uur de zon op zou komen. Het was gelukkig wel volle maan, dus we hadden wel wat licht. Bij de kust van Engeland waren er wel grote golven. Dat was het zwaarste stuk. Bij Frankrijk was de zee veel rustiger." De begeleiders hebben voor hem gezorgd onderweg. "Ik heb om de drie kwartier even gedronken. Dan kreeg ik een bidon met voeding." Eén van zijn begeleiders zwom nog een stukje met hem mee, toen hij het even taai had.
Gertjan Nieuwenkamp in het water tussen Engeland en Frankrijk
Gertjan Nieuwenkamp in het water tussen Engeland en Frankrijk © Andre Stijkel
De teller voor zijn actie voor Sea Shepherd, een organisatie die zich inzet voor het leven in de zee en oceanen, staat op 1.800 euro. Onderweg zag hij vandaag zeehonden en heel veel kwallen. "Die zie ik liever niet, maar dat hoort er een beetje bij", lacht hij. Omdat de regels voor een officiële kanaalzwemtocht dat niet toestaan, had hij geen wetsuit aan. Hij moest de confrontatie met de kwallen aangaan in zijn zwembroek.

Grootste uitdaging ooit

Nieuwenkamp is gewend om lange afstanden te zwemmen. Vorig jaar zwom hij al een afstand van vijftig kilometer, langs de kust van Walcheren. Die tocht zwom hij om geld op te halen voor het KWF. Dit was de eerste keer dat hij het Kanaal overstak. "Dit is wel de grootste uitdaging op sportgebied die ik ooit heb gedaan. Ik zit moe maar voldaan op een motorbootje naar Engeland. Ik heb alleen een klein beetje spierpijn in mijn rug en schouders, maar dat is volgende week wel over."
Luister hier naar het gesprek met Gertjan Nieuwenkamp:
Gertjan zwemt het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over