Krachtpatsers strijden om titel 'Sterkste man of vrouw van Zeeland': 'Karakter is belangrijk'

Wie is de grootste krachtpatser en daarmee de sterkste man of vrouw van Zeeland? Tientallen Zeeuwse mannen en vrouwen streden vandaag om die titel op het Bellamypark in Vlissingen. De krachtpatsers moesten hiervoor verschillende dingen doen zoals 'de Hercules Hold', zo lang mogelijk met je armen wijd zware gewichten rechtop houden, en 'de Lever Ladder Deadlift', zware gewichten met twee handen omhoog tillen.
Roepend en klappend werden de deelnemers aangemoedigd terwijl ze 160 kilo de lucht in probeerden te krijgen. "Spectaculair he!", zegt organisator Rowena Wehnes trots. Zelf doet ze ook mee aan de wedstrijd. "Het is wel echt werken aan de grens van wat je maximaal kunt tillen."

'Dat doe je niet zomaar effe'

Wehnes komt net van haar eerste onderdeel: de Lever Ladder Deadlift. "Je begint daar met het tillen van een gewicht van zeventig kilo. Het laatste gewicht dat je dan optilt is 160 kilo. Dat doe je niet zomaar effe zonder te trainen hoor."
Organisator Rowena Wehnes
Organisator Rowena Wehnes © Omroep Zeeland
Het tweede onderdeel is het tillen van een groot gewicht en dat boven je hoofd uitduwen. "Voor de mannen zal het waarschijnlijk iets van 80 of 90 kilo worden. Voor de dames ga ik vandaag voor een nieuw Nederlands record: een gewicht van 48 kilo. Ik heb er goede moed in."

'De gewichten blijven zwaar'

Maar, dát soort gewichten optillen is niet voor iedereen weggelegd. Toch is de sport laagdrempelig, volgens Wehnes. "We hebben tegenwoordig in Nederland gewichtsklassen, gebaseerd op jouw gewicht. Vandaag is het een open klasse. Wat je ook weegt, je kunt aan alles meedoen. Maar, de gewichten blijven zwaar."
Luister hier de radioreportage terug:
Krachtpatsers doen mee voor de titel 'Sterkste man of vrouw van Zeeland'
Maar wie gaat er vandaag winnen? Dat werd om 17.30 uur bekendgemaakt. Over de vrouwen heeft Wehnes in ieder geval al een voorgevoel: "Het is altijd een beetje stuivertje wisselen tussen mij en Linda. De ene keer wint zij, de andere keer win ik, afhankelijk van het onderdeel. Het is maar net wie de zenuwen beter onder controle heeft. Het wordt nog spannend, kracht en karakter, dat is belangrijk."
Uiteindelijk mag Danilo Podkrajac zich de sterkste man van Zeeland noemen en Linda Schenk zich de sterkste vrouw.