Goedemorgen! Actievoerders liggen voor dood voor gemeentehuis, coronaprik en oude vestingsmuur in de tuin

Goedemorgen op deze maandag 2 oktober! Ook vandaag gebeurt er weer een heleboel in onze provincie. Zo start de GGD bijvoorbeeld weer met de jaarlijkse coronaprikronde. Leden van actiegroep Extinction Rebellion liggen vanmorgen op de grond voor het gemeentehuis van Borsele, om een klimaatalarm af te geven, gericht op kernenergie. Dat en een voorproefje van de rest van het nieuws, lees je in dit artikel.
Herhaalprik corona vaccinatie
Ter impressie: de herhaalprik © Omroep Zeeland
Vanaf vandaag kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona, een vaccin halen. Het gaat dan om 60-plussers, zwangere vrouwen en zorgmedewerkers met een direct patiënt- of cliëntcontact. De mensen die voor de prik in aanmerking komen, krijgen sinds 19 september gefaseerd een uitnodigingsbrief toegestuurd, maar je hoeft niet op de brief te wachten. Je kunt nu al een afspraak maken op planjeprik.nl, via de landelijke afsprakenlijn (0800-7070) of via de Zeeuwse coronalijn van de GGD Zeeland: 0113-249442
Die-in abdijplein
Op het Abdijplein in Middelburg was afgelopen maand ook al een dergelijke actie © Omroep Zeeland
Schrik niet als je vanmiddag naar het gemeentehuis van Borsele moet en je ziet een aantal mensen voor het gebouw 'voor dood' op de grond liggen. Het zijn actievoerders van Extinction Rebellion die met de actie Zeeuwen bewust willen maken over het gebruik van kernenergie. Het is niet de eerste keer dat de actiegroep in Zeeland op deze manier aandacht vraagt voor klimaatproblemen. Vorige maand hield de groep een actie in Middelburg.
De muur van Altena, de hoge gemetselde muur langs de Oranjedijk in Vlissingen, waar de golven tijdens een flinke storm met veel geweld tegenaan beuken, is de afgelopen twee jaar grondig gerestaureerd.
65.000 stenen vervangen bij restauratie Muur van Altena
Er waren scheuren zichtbaar, het voegwerk was flink versleten, er waren stenen beschadigd of eruit gevallen, waardoor er holle ruimtes ontstonden. Ook zaten er zettingsscheuren in en waren verankeringen door het zoute water aangetast", aldus projectleider Luuk Frijters van het waterschap.
En dan nog meer in het nieuws. Stel je voor: je wil de vijver in je achtertuin wat vergroten, maar stuit met de graafwerkzaamheden op een aantal stenen. Je graaft voorzichtig verder en wat blijkt? De stenen zijn onderdeel van een vijf meter hoge en tien meter brede oude vestingmuur uit begin van de 18de eeuw. Het overkwam Erwin Jesterhoudt uit Philippine.
Jesterhoudt wist niet wat hij zag, toen de graafmachine steeds meer grond weghaalde, waardoor de muur zich stukje bij beetje openbaarde. "Ik was met stomheid geslagen, het was een complete verrassing."
Paragliders bij Zoutelande
Paragliders bij Zoutelande © Ria Brasser

Het weer

Zonnige perioden wisselen vandaag af met bewolkte momenten en vanochtend kan plaatselijk wat nevel of mist voorkomen. Maar bovenal wordt het een
zeer zachte dag voor begin oktober, want we krijgen maximumtemperaturen van 22 á 23 graden vlak bij zee tot 25 graden in Zeeuws-Vlaanderen. Er is een zwakke tot matige zuidenwind, later op de dag is de wind veranderlijk. Vanavond en vannacht neemt de wind weer toe en is er kans op een bui.