Dieren en knuffels gezegend in de kerk: 'Dan zijn ze veilig en horen ze er ook bij'

In Ovezande is vanmorgen een speciale kerkdienst gehouden, met huisdieren als middelpunt. Samen met de knuffels van kinderen werden ze gezegend, aan het einde van de dienst. Een traditie in de katholieke kerk van Ovezande.
Dieren en knuffels krijgen zegen in Ovezande
Zeeuwse trekpaarden, pony's, honden, duiven en zelfs een goudvis. Allemaal aanwezig om gezegend te worden. En natuurlijk tientallen kinderen met hun huisdieren en hun knuffels. "De opkomst is heel erg goed", glundert Pastor Alida van Veldhoven. "Je zou bijna zeggen dat heel Gods schepping hier aanwezig is, ook al moeten we bescheiden blijven."
De dieren werden gezegend
De dieren werden gezegend © Omroep Zeeland
De speciale dierenviering staat in het teken van Sint Fransiscus van Assissi die alles wat leeft, dus ook de vogels en de dieren, beschouwde als zijn broers en zusters. En daarom gezien wordt als de heilige van de dieren. Hij stierf op 3 oktober in het jaar 1226 en zo ontstond Werelddierendag dat een dag na zijn sterfdag, op 4 oktober, gevierd wordt.
Ellen nam de halsters van haar pony's mee naar de kerk.
Ellen nam de halsters van haar pony's mee naar de kerk. © Omroep Zeeland
"Iedereen heeft een speciale band met hun dieren hun knuffels. Dat je daar eens bij stilstaat op zo'n bijzondere dag, dat doet iets", zegt Pastor Van Veldhoven. "Elkaar tot zegen zijn. Goed zijn voor elkaar en het beste met elkaar voorhebben, en er samen iets van maken. Dat is de boodschap."
Ellen is met een grote knuffel gekomen, en met de halsters van haar dieren. "Ik heb twee pony's en ik heb hun halsters meegenomen om te laten zegenen", zegt ze. "Als ze deze straks om hebben dat weet ik dat ze ook gezegend zijn. Dan zijn ze veilig en horen ze er ook bij."