Hoornaarnest bij Breskens eindelijk ontdekt, opluchting bij imkerij

De bijen van Imkerij de Bijerij in Breskens hadden het zwaar te verduren sinds augustus. Ze werden geplaagd door Aziatische hoornaars, die bijen als een lekkere snack zien. Maar nu is eindelijk ontdekt waar de hoornaars vandaan kwamen en kan het nest verwijderd worden.
Hoornaarnest
Een foto van het gevonden nest © Sabrina Biesiot
Sabrina Biesiot van de Bijerij vertelt in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker hoe moeilijk het was om het nest te vinden. "Het zat in een dichtbegroeid bosje, dus het was een flinke zoektocht." Door gebruik van lokstof konden ze de hoornaars richting het nest volgen. "Uiteindelijk hadden we dan ook in beeld: het moet hier in de bosjes zitten. Maar ja... in welke boom dan?"
Met behulp van een drone is het eindelijk gelukt om het nest te lokaliseren. "Ik heb het gemeld met foto's op waarneming.nl, daar kan je melding doen en dan gaat er een bericht naar een bestrijder, want dan moet dit nest geruimd worden."

Gevolgen voor insecten

"De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot", vertelt Sabrina. "Dat betekent dat hij via omwegen naar Nederland is gekomen en geen natuurlijke vijanden heeft. Bijen en ook alle andere bestuivers worden daar eigenlijk door overvallen."
Ze hoopt dat zij er op tijd bij zijn geweest met het vinden van het nest. "De bijen hadden er wel last van. Ze hadden stress en twee volken zijn ook minder goed gegroeid dan gewend." Ze hoopt dat die volken ondanks dat wel goed de winter doorkomen.