Twee Zeeuwen uit de kleren op de boerenkalender: 'Om boeren in een ander daglicht te zetten'

Zeeland wordt dit jaar twee keer vertegenwoordigd op de boerenkalender. Boerin Joa uit Wolphaartsdijk en boer Bart uit Sint-Philipsland zijn samen met 28 anderen geselecteerd uit zo'n 500 aanmeldingen.
Boerenkalender 2024
Boerenkalender 2024 © Boerendingen
Volgens de organisatie voert dit jaar een nieuwe drijfveer de boventoon voor boeren en boerinnen om zich op te geven. Veel jonge boeren willen graag de dialoog aangaan en op zoek gaan naar andersgezinden, mensen die anders willen boeren dan hun voorgangers.
"De kalender heeft een maatschappelijke tint", laat ook boer Bart weten in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Het gaat erom om boeren en boerinnen in een ander daglicht te zetten." Het mag van hem wel wat positiever. "Boeren zijn veel in het nieuws en het is belangrijk dat we door middel van zo'n kalender er ook een positieve draai aan kunnen geven, dat het er niet altijd om gaat om boeren af te straffen."
Joa van de Boerenkalender
Joa van de Boerenkalender © Boerendingen
Naar aanleiding van al het gedoe heeft hij nooit overwogen om te stoppen met het beroep. "Als je er mee stopt, geef je ze meer hun zin", vindt hij. Hij wil graag de dialoog gaande krijgen tussen de agrarische sector en mensen die niet in die sector zitten.
Toch is dat niet zijn enige reden om mee te doen. "Het is natuurlijk ook leuk om jezelf te laten zien op zo'n kalender. Je wordt er ietwat ongemakkelijk van, maar je bent er ook trots op als je op zo'n kalender mag staan." En dat willen steeds meer mensen. Want hoewel het aantal boeren en boerinnen in het land daalt, blijft het aantal aanmeldingen voor de sexy boeren- en boerinnenkalender stijgen.

Verrassing

Hoe de kalender eruit gaat zien is voor Bart ook nog een verrassing. Er zijn al wat foto's te vinden online, maar bij welke maand en met welke foto hij uiteindelijk geplaatst wordt, ziet hij ook pas op het moment dat de kalender uitkomt.
Op 6 oktober wordt de kalender feestelijk gepresenteerd aan pers en publiek. Dan is het feest nog niet voorbij, want op 28 oktober vindt de Miss Boerin Verkiezing plaats.