Wil je weten of er ook een vestingsmuur in jouw tuin ligt? 'Niet meteen gaan spitten, er is een betere manier'
Sinds Erwin Jesterhoudt afgelopen zondag de vondst van een oude vestingmuur in zijn tuin bekendmaakte ging het hard. Hij werd platgebeld door verschillende media die willen komen filmen. Waarschijnlijk liggen er in Philippine meer van die werken onder de grond, maar het advies is om niet meteen in de tuin te gaan spitten.
Niet iedereen moet nu naar oude vestingmuren gaan spitten
"Het begon met Omroep Zeeland, daarna Radio 10, Radio Veronica, Radio Nostalgia in België, VTM, het was een gekkenhuis", zegt Jesterhoudt vrolijk. Het liefst wil hij het bouwwerk conserveren of restaureren. "Daarnaast wil hij het op gezette tijden open stellen voor bezoek, want het blijft wel zijn tuin." Ondertussen komen ook experts kijken naar de metershoge muur.

Marc Buize is historisch geograaf en houdt zich bezig met overblijfselen van oude vestingwerken. "Ik vind het leuk dat er weer wat teruggevonden wordt." Hij staat er niet van te kijken dat de muur zo goed onder het zand vandaan is gekomen. "In die tijd werd het wel vaker gedaan. Als je iets niet meer nodig had, gooiden ze er wat grond over heen. Dat scheelde weer sloopwerk."
Toch moet niet heel Zeeuws-Vlaanderen ineens de tuin om gaan spitten volgens Buize: "Dat lijkt me niet verstandig, want je weet nooit wat je vindt. De kans is klein." Maar er is een beter manier volgens de historisch geograaf: "Als je wilt weten waar dingen liggen moet je vooral in archieven kijken en dan vooral kaarten bestuderen."
Vesting Philippine
Philippine was in het verleden een strategische havenvesting. Philippine lag aan de zuidzijde van de Braakman, een grote zijarm van de Westerschelde. In 1583 liet de hertog van Parma een schans bouwen met de naam Sint Philip, die Noord-Vlaanderen moest beschermen tegen de Watergeuzen.
Na bijna zeventig jaar van Spaanse heerschappij kwam de schans in 1633 in Staatse handen. Vanwege de strategische locatie als uitvalsbasis en voorpost in Vlaanderen breidde de Staatse overheid de fortificatie drastisch uit.
In 1795 kwam Philippine in Franse handen en verviel op den duur de militaire functie van de vesting. Tegenwoordig resteert niet veel meer van de oorspronkelijke vesting. Wel zijn op luchtfoto's en satellietbeelden contouren van vooral het zuidelijke deel van de vroegere fortificatie nog zichtbaar.
Bron: Universiteit van Utrecht