Terneuzense wijken belangrijkste doelwit woninginbrekers

Drie Terneuzense woonwijken gaan aan kop in de Zeeuwse ranglijst van meeste woninginbraken tot nu toe in 2023. Dat blijkt uit de cijfers van Misdaad in Kaart, een website van de politie. Het gaat om de wijken Terneuzen-Zuid, Zuidpolder en Serlippens/Oranjekwartier.
Ter illustratie: woninginbraak
Veel woninginbraken in Terneuzen © ANP
Tot met september waren er in deze wijken in totaal 46 inbraken, een aanmerkelijke stijging sinds vorig jaar. Ook in verhouding tot het aantal woningen wordt er in deze wijken het meeste ingebroken van alle Zeeuwse dorpen en wijken.

Tholen juist minder

Tholen was lange tijd eveneens erg geliefd bij inbrekers, maar het aantal woninginbraken en pogingen daartoe is dit jaar tot nu toe veel geringer dan de afgelopen twee jaar.
Daardoor is Tholen uit de onderstaande Inbraak Top Tien van Zeeland weggevallen. Staat jouw wijk of dorp wél in de Top Tien? In de grafiek is het absolute aantal inbraken per postcodegebied in 2023 tot nog toe vergeleken met de aantallen in dezelfde periode in 2022, dus tot en met september.
Afgelopen jaren was de wijk Terneuzen-Zuid het belangrijkste doelwit van inbrekers in Zeeuws-Vlaanderen. Maar hun aandacht lijkt nu wat meer naar het noorden verlegd. De topwijk is nu Serlippens-Oranjekwartier, dus postcodegebied 4532. Daarbij hoort ook de Schrijversbuurt.

Hoe groot is de kans?

Maar hoe groot is de kans dat een inbreker het bij jouw woning probeerde? Daarvoor kun je kijken naar het aantal inbraken per duizend woningen in iedere wijk. Met behulp van die berekening is de onderstaande grafiek gemaakt.
Ook bij een dergelijke berekening staan de bovengenoemde Terneuzense wijken bovenaan de Zeeuwse ranglijst. Maar omdat Terneuzen-Zuid betrekkelijk klein is, komt die in 2023 helemaal bovenaan in Zeeland. Hier werden 7,4 woninginbraken per duizend woningen gepleegd.
De teller van totaal aantal inbraken in Zeeland staat in de eerste negen maanden van dit jaar op 313. Dat is meer dan in de vergelijkbare perioden van 2021 en 2022, toen dit cijfer onder de 300 bleef.
Begin deze maand werden nog twee mannen van 18 en 19 jaar oud opgepakt voor het plegen van zo'n vijftig woninginbraken in Terneuzen. De twee mannen waren al eerder opgepakt, voor een poging tot woninginbraak. Na verhoor werden ze toen vrijgelaten. Wel viel het de politie op dat de vele woninginbraken, waar toen sprake van was, stopten. De recherche kwam na vervolgonderzoek opnieuw bij deze twee verdachten uit. De politie liet toentertijd weten dat er meer aanhoudingen zouden volgen.