'Blijf van jonge hertenkalfjes af', waarschuwt Dierenwelzijn Zeeland

Dierenwelzijn Zeeland roept op om hertenkalfjes die in het bos liggen met rust te laten. Eerder vroegen boswachters dat ook al. Hertenkalfjes waar een mensengeur aan zit, worden vaak verstoten door de moeder.
Jong reetje
Jong hertje © Corné Swaen
Volgens Dierenwelzijn Zeeland ontstond er op zondag op twee plekken een oploopje toen mensen een hertenkalfje dat langs het pad lag wilden aaien. Daar waren ook honden bij.
Eén hertje raakte in paniek en kwam door de drukte vast te zitten in een hek. Maar niet alleen de paniek is gevaarlijk voor de herten. Ook de stress die ze krijgen door het aantal mensen is gevaarlijk. "Een hertje kan zelfs veel later nog sterven aan de gevolgen van stress", laat de organisatie weten.

Laat ze liggen

Dierenwelzijn Zeeland merkt op dat er ieder jaar kerngezonde kalfjes in opvangcentra belanden, omdat ze worden aangezien als 'dieren in nood'. "Maar in de meeste gevallen zijn de jonge dieren helemaal niet in de steek gelaten. Moeder hert heeft immers goede redenen om haar kleintje moederziel alleen te laten."
Zo worden jongen op verschillende plekken in de natuur gedropt, om het risico te spreiden. "De jonge dieren liggen elk op een aparte plek, wachten tot moeder hert hen komt zogen. Dat doet ze hooguit enkele keren per dag gedurende niet langer dan een paar minuten."
En daarom luidt het advies van Dierenwelzijn Zeeland: "Als het jong niet gewond is, onder de vliegen zit of erg stinkt laat het dan met rust!" Als het dier in direct gevaar is of gewond is, is het wel beter om de organisatie in te lichten.