'Kanaalzwemmer' Gertjan Nieuwenkamp is weer thuis na zwemtocht

De spierpijn was flink na een zwemtocht die uiteindelijk 70 kilometer werd. Gertjan Nieuwenkamp uit Middelburg zwom afgelopen zaterdag van Engeland naar Frankrijk. Niet rechtstreeks, hij deed er drie uur langer over en zwom twee keer zoveel kilometer als gepland. "Het gevoel dat ik het gehaald heb overstemt het gevoel van de spierpijn." Nu is hij weer thuis en blikt hij terug op de tocht die hij zwom voor een goed doel.
'Kanaalzwemmer' Gertjan Nieuwenkamp is weer thuis na zwemtocht
Dat goede doel is Sea Shepherd. Dat is een organisatie die walvissen probeert te beswchermen tegen walvisjagers. De actie van Gertjan heeft een kleine 2.000 euro opgeleverd. "Ik ben misschien een klein beetje een held, maar de echte helden zijn de mensen van Sea Shepherd die met kleine motorbootjes tussen walvissen en de harpoeniers varen."
Gertjan in het water tussen Engeland en Frankrijk
Gertjan in het water tussen Engeland en Frankrijk © André Stijkel en Felix Debudaj
Eerder zwom de zwemmer al eens Walcheren rond voor KWF Kankerbestrijding, maar deze tocht over het kanaal was toch wel iets anders. "Qua tijdsduur is het langer en de omstandigheden zijn ook anders met een ruwe zee en flinke stroming die ik ook moest trotseren." Gertjan was meer dan een half jaar intensief bezig met de voorbereiding. "Alles wat moete kost is waardevol en dan was dit wel zeer waardevol."

Een nieuw doel? Even niets!

Of de zwemmer al een nieuw doel heeft? "Ik heb mijn vrouw en kinderen beloofd het komende jaar een zwemsabbatical te nemen, omdat dit ook veel eist van de mensen om je heen." Zo stonden de weekenden veelal in het teken van training en voorbereiding. "Een jaar niets is het eerste doel. Als we dan weer een jaar verder zijn ga ik vast wel weer iets leuks verzinnen."
Gertjan komt aan in Frankrijk
Gertjan komt aan in Frankrijk © André Stijkel en Felix Debudaj
Het besef dat het is gelukt begint bij Nieuwenkamp te komen. "Ik heb een euforisch gevoel, net als na de vorige tocht. Je leeft er enorm naar toe, maar dan moet het wel lukken. Als je dan na zo veel uur in Frankrijk het strand op klimt en het blijkt dat alles mee heeft gezeten. Dan heb je weer dat gevoel van geweldig, beter had het niet kunnen wezen!"