Satirische nieuwssite geeft 7 tips om ook een metershoge vestingmuur in je achtertuin te vinden

Hoe weet je dat je een 18e eeuwse muur in de achtertuin hebt? Volgens de satirische nieuwssite De Speld zijn er zeven tekenen aan de wand dat jij, net zoals Erwin Jesterhoudt uit Philippine, ook een oude vestingmuur achter je huis hebt. Vooral uit punt vier blijkt dat de gestage drup de steen uitholt.

Dit schrijft De Speld

Ben jij op je vrije zondagmiddag bezig met de aanleg van een vijver in je achtertuin, maar stuit je op wat hards? Misschien heb je wel een metershoge vestingmuur uit de achttiende eeuw in je achtertuin! Hier zeven tekenen om dit te herkennen:
  1. Je vindt al jaren willekeurige stukken bot en andere archeologische artefacten maar hebt daar eigenlijk nooit vraagtekens bij gesteld.
  2. Je tuin staat bij Open Monumentendag helemaal vol met toeristen die constant brabbelen over 'cultureel erfgoed'.
  3. Er woedt al jaren een conflict in je achtertuin tussen huurlingen in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en opstandige rebellen.
  4. Omroep Zeeland staat iedere dag voor de deur om te checken of je "hem al hebt gevonden".
  5. De symptomen van het griepje dat je vorige week hebt opgelopen bij het tuinieren lijken bij nader inzien toch wel erg op die van 18e eeuwse vlektyfus.
  6. Je staat bekend in de buurt als 'Mr. Vesting', 'de Muur-buur' en "die weirdo met een stenen muur in zijn achtertuin".
  7. Er staat een behoorlijke gedaante van een stenen muur in je tuin, die qua vorm verdacht veel lijkt op een 300 jaar oude vestingmuur.
Dus grijp je kans, pak een schep uit de schuur en ploeg jouw achtertuin om. Er wacht archeologisch goud op je!
Waar we het graven in de provincie in 90 procent van de gevallen overlaten aan onze oosterburen, daar probeert de Amsterdamse website De Speld het hele land te enthousiasmeren om de tuin om te ploegen. Aanleiding is het kei bijzondere verhaal van Erwin Jesterhoudt uit Philippine die tijdens het afgraven van een vijver een kolossale vestingmuur aantrof achter zijn huis. Met het bericht zet de satirische website ons wederom tegen de muur, en moeten we er wel op reageren. Wij zijn immers niet van steen.
Screenshot van De Speld
Screenshot van De Speld © Website van De Speld
Punt vier is een steen des aanstoots voor ons. Het klopt dat wij oren in de muur hebben, maar wij kunnen verzekeren dat wij niet iedere dag voor de deur zullen staan. Wie luistert aan de wand, hoort vaak zijn eigen schand. En sterker nog, het gebeurt vaker dat wij van het kastje naar de muur worden gestuurd bij het vergaren van nieuws. Maar hier konden we niet om heen. Dat Erwin een 300 jaar oude muur in zijn achtertuin heeft staan, staat als een paal boven water.
Mocht je nou wél een vestingmuur vinden na het volgen van de tips, dan kun je uiteraard op ons bouwen en komen we natuurlijk graag langs.