Vlaketunnel was een nacht dicht, maar dat is pas een voorproefje

De Vlaketunnel was afgelopen nacht dicht, maar dat was voor regulier onderhoud. Maar het grote werk zelf staat gepland van 31 oktober tot en met 6 november als de tunnel dagen achter elkaar wordt afgesloten door Rijkswaterstaat. Dit gaat er gebeuren.
Werkzaamheden aan de Vlaketunnel
Werkzaamheden aan de Vlaketunnel © Omroep Zeeland
Een deel van de technische installatie is volgens Rijkswaterstaat aan het eind van hun levensduur. Het gaat dan bijvoorbeeld om de camerabewaking en omroepinstallaties. Eric Eussen is omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat en legt uit: "Dat doen we om de veiligheid en de bereikbaarheid van deze tunnel te garanderen."

Upgrades

"We gaan camera's, omroepers en intercoms vervangen. Daarnaast krijgt het besturingssysteem van de tunnel een upgrade." Dat werk kan niet in een paar nachten gebeuren omdat niet met zekerheid is te zeggen dat alle systemen dan overdag telkens weer helemaal werken. Daarom gaat de tunnel vijf dagen helemaal dicht.
De Vlaketunnel is een cruciaal punt op de A58. Dat hij zo lang dicht gaat is bijzonder volgens Eussen: "Het is een belangrijke verkeersader in Zeeland. De omrijdtijden zijn enorm." Daarom wil Rijkswaterstaat zo veel mogelijk mensen informeren zodat ze op een andere manier kunnen reizen, op een minder drukke tijd of thuis kunnen werken.
Eric Eussen, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat bij de Vlaketunnel
Eric Eussen, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat bij de Vlaketunnel © Omroep Zeeland
Het wordt de grootste afsluiting van de tunnel sinds het er mis ging met de vloerplaten in 2010. Toen begaven de trekankers het en kwamen delen van het wegdek vijftien centimeter omhoog. Het herstellen daarvan heeft toen vijf maanden geduurd.
Dat kwam onverwacht. Nu gaat het om gepland groot onderhoud. "We kunnen het beter geprogrammeerd doen zodat mensen rekening kunnen houden met deze afsluiting dan dat we de werkzaamheden niet doen en dat er dan opeens een onvoorziene omstandigheid is en dat hij dan dicht gaat", relativeert Eussen.

Hoognodig

De tunnel is in 1975 gebouwd. De systemen die nu worden vervangen zijn meer dan vijftien jaar oud en dat is langer dan ze normaal mee gaan. Vervangen is daarom hoognodig volgens Eussen.
Vanaf 31 oktober 21.00 uur gaat de Vlaketunnel volledig dicht voor vijf dagen. Maandag 6 november om 05.00 uur gaat hij weer open. Hulpdiensten kunnen tijdens spoedritten dan nog wel gebruik maken van de tunnel.

Dampoortaquaduct

Ook het Dampoortaquaduct in de N57 bij Middelburg is begin volgende maand een paar dagen afgesloten. Dat is vanaf woensdag 8 november 20.00 uur tot maandag 13 november 06.00 uur. Daar moeten dezelfde veiligheidssystemen aangepakt worden als in de Vlaketunnel.