Kunstriffen moeten onderdak bieden aan jonge mosselen in Waddenzee en dat is ook goed nieuws voor Zeeland
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) zijn erin geslaagd om in de Waddenzee riffen na te bootsen. De 3D-geprinte, biologisch afbreekbare, plastic riffen kunnen voordelig zijn voor jonge mosselen, zij kunnen daarin schuilen tegen natuurlijke vijanden zoals zeesterren en garnalen.

Deze techniek kan ook positieve gevolgen hebben voor Zeeland. De scheldieren worden later onder meer in de Oosterschelde opgekweekt voor consumptie.
In het laboratorium tellen de onderzoekers de komende maanden hoeveel mosselen er in de riffen zitten en hoe zwaar ze zijn. "Maar ook met het blote oog zien we al dat het is gelukt om jonge mosseltjes zich hier te laten vestigen", zegt onderzoeker Tjisse van der Heide van het NIOZ tegen de NOS.
Het plastic waarvan de riffen zijn gemaakt, biopolymeren, breekt vanzelf af, waarna er hopelijk echte mosselriffen overblijven. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van kokostouw, omdat de textuur daarvan lijkt op de draden waarmee volwassen mosselen elkaar vasthouden. Van der Heide en zijn collega's plaatste in mei dit jaar dertig van deze kunstriffen op een wadplaat bij Texel, volgend jaar wordt er opnieuw een test gedaan aan de hand van deze uitkomsten.
Europese wetgeving
Voor de mosselbanken onder het wateroppervlak verplicht Europese wetgeving om te streven naar 'een toename van het aandeel oude mosselbanken'.
Als natuurbeheerder van de Waddenzee zoekt Rijkswaterstaat naar maatregelen om onder water méér meerjarige mosselbanken te creëren. Enerzijds vanwege de Europese wetgeving, anderzijds omdat Rijkswaterstaat streeft naar 'een robuust en klimaatbestendig ecosysteem', zegt een woordvoerder tegen de NOS.