Goedemorgen! Griekse hardloopwedstrijd, splitsing azc, vernielingen Kruiningen en dichte Vlaketunnel

Goedemorgen! Het is vandaag dinsdag 3 oktober. Morgen is het Dierendag, en voor het programma Goedemorgen Zeeland zijn we op zoek naar foto's van huisdieren in vreemde posities. Heb jij nog een leuke foto van jouw hond, kat of kanarie? Laat die dan als reactie onder op Facebook, of stuur een appje naar Omroep Zeeland. Dierendag is morgen, dit staat er vandaag op de agenda.
Eekhoorn
Zeeuwse eekhoorn © Arjan van Lomwel, Goes
Leonie Ton heeft zondag voor de derde keer in haar omvangrijke carrière de Spartathlon volbracht. Dat is een Griekse hardloopwedstrijd over 246,8 kilometer. De atlete uit Wissenkerke deed er 33.45 uur over. Even na 08.30 uur vertelt zij over deze prestatie in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.

Splitsing azc Middelburg

Een meerderheid van de Middelburgse gemeenteraad wil dat het nieuwe asielzoekerscentrum wordt gesplitst in twee aparte locaties: een voor reguliere opvang en een voor noodopvang. Dat blijkt uit een rondgang langs de diverse partijen, voorafgaand aan de raadscommissie Algemeen Bestuur. Vanavond is er een inspraakronde voor burgers.
Protestbord in De Cleene Hooge tegen komst azc
Protestbord in De Cleene Hooge tegen komst azc © Adrie Boxmeer
Vernielingen bij de voetbalclub en op andere plekken in het dorp, opgeblazen straatmeubilair en schade aan auto's en huizen door illegaal vuurwerk. In Kruiningen worstelen ze al een paar jaar met jongeren die voor overlast in het dorp zorgen. Vandaag presenteert de burgemeester daarom een dorpsbrede preventieve aanpak in het dorp die, zo staat in het persbericht, 'een positieve gedragsverandering bij de jeugd uit Kruiningen' moet realiseren. Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal vertelt rond 08.00 uur over de plannen op de radio.

Vlaketunnel dicht

De Vlaketunnel was afgelopen nacht afgesloten voor verkeer vanwege werkzaamheden, maar dat gaat binnenkort vaker gebeuren. Het grote werk zelf staat gepland van 31 oktober tot en met 6 november als de tunnel dagen achter elkaar 's nachts dicht is. Dan wordt de verouderde technische installatie vervangen. Verslaggever Niels Schuurbiers mocht gisterenavond alvast een kijkje nemen en horen wat er allemaal gaat gebeuren.
Gertjan in het water tussen Engeland en Frankrijk
Gertjan in het water tussen Engeland en Frankrijk © André Stijkel en Felix Debudaj

Het weer

Het is een bewolkte ochtend met af en toe wat regen en flink wat wind: om te beginnen is er windkracht 5 tot 7 uit het zuidwesten met windstoten tot rond 70 km/uur. Gaandeweg draait de wind naar het westen tot noordwesten en later zijn er nog enkele flinke buien. Vanmiddag is er windkracht 4 tot 6 met vlagen tot 50 tot 60 km/uur, vanavond is er minder wind. Er vallen dan nog enkele buien maar er komen vooral veel opklaringen. De temperatuur daalt van 18 tot ongeveer 15 graden.