De kracht van water in beeld in het Watersnoodmuseum: 'In veel gevallen is het een ver-van-je-bed-show'

De kracht van water blijft een actueel thema. Vandaag gaat in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk een nieuwe tentoonstelling over dit onderwerp van start. Kunstenaar Mischa Keijser uit Rotterdam toont foto's, een film en gedichten, waarmee hij een boodschap uitdraagt.
Foto tentoonstelling Watersnoodmuseum
Een foto uit de tentoonstelling © Mischa Keijser
"Het is een vrij kleine ruimte", vertelt Keijser in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker, "maar ik hoop dat er voor de bezoeker iets te zien en te beleven valt".
De foto's in de tentoonstelling snijden heftige onderwerpen aan. Dat vindt Keijser ook belangrijk: "Ik denk dat het belangrijk is om aan mensen te laten zien hoe ingrijpend de kracht van water is en dat we klimaatverandering serieus moeten gaan nemen. In veel gevallen is het een ver-van-je-bed-show, maar de overstromingen van 2021 kwamen akelig dichtbij en het zal niet de laatste keer zijn dat het gebeurt."
Tentoonstelling watersnoodmuseum
Een foto uit de tentoonstelling © Mischa Keijser
Foto's in de tentoonstelling zijn dan ook vlak na die overstromingen gemaakt. "Ik was in Limburg toen de extreme regenval begon. Dat was best ongemakkelijk, want ik ben niet per se fotojournalist. In principe doe ik meer kunst. Als zo'n ramp aan het gebeuren is, is het lastig omdat je hulpverlening niet in de weg wil lopen."

's Nachts fotograferen

Voor foto's ging hij een paar weken later naar België met zijn zoon, waar de overstromingen nog erger geweest waren. Overdag hadden ze zich ingeschreven als vrijwilligers om het Vlaamse Rode Kruis te helpen. "En 's nachts konden we dan fotograferen." Daar maakt hij ook de bovenstaande foto.
Deze foto is gemaakt in een dorpje waar twee rivieren samenkomen. "Het water is daar in een paar uur 5 meter gestegen", vertelt Keijser erover. "De eerste verdieping ligt al wat verhoogd ten opzichte van de straat, dus dan kan je zien hoe snel dat gegaan is."

Andere manier in beeld

Keijser vertelt dat hij al jaren bezig is met een serie over de zee, om te kijken of hij die op een andere manier in beeld kan brengen. Ook kijkt hij veel bij universiteiten. "Om te laten zien dat er ook veel gebeurt aan de andere kant van klimaatverandering, onderzoek, defensie en zo." Hij merkt dat zijn dochter behoorlijk somber kan worden van de berichten en graag laat hij zien dat er ook nog hoop is.
De tentoonstelling is nog tot 10 december te zien in het Watersnoodmuseum.