Limburg wint Regio Songfestival met Emmy Ackermans, Zeeuwse inzending Smaakstof elfde

Emmy Ackermans uit Maastricht heeft het Regio Songfestival gewonnen. Met haar liedje 't Letste Rundje vertegenwoordigde zij L1, de regionale omroep van Limburg. Emmy kreeg de meeste punten van de vakjury en het publiek opgeteld. De Zeeuwse inzending, Nacht van de Nacht, van de band Smaakstof eindigde als elfde.
De puntentelling bleef lange tijd spannend. Bij de vakjury was eerst Groningen favoriet. Even later ontstond er een tweestrijd tussen Brabant en Overijssel. Uiteindelijk eindigde Brabant bovenaan bij de vakjury. Die punten bepaalden voor 2/3 de uitslag. De meeste publieksstemmen gingen naar Limburg. Opgeteld eindigde Emmy Ackermans op de eerste plaats.
Namens Omroep Zeeland gaf Elsa van Hermon de punten van de Zeeuwse vakjury door. In dat lijstje stond Wat Aans! (RTV Noord) op één, gevolgd door Sam en Merijn (Omroep Brabant) en Remedy (RTV Rijnmond).
Alle dertien regionale omroepen hadden een artiest afgevaardigd. Voor Zeeland stond de Middelburgse band Smaakstof op het podium. De bandleden laten zich door hun elfde plek niet uit het veld slaan, zegt Dylan den Hartog: "Het was een fantastisch traject! We hebben van vandaag en de afgelopen weken enorm genoten. We gaan ondanks onze elfde plek met een goed gevoel naar huis."
Dit zijn de inzendingen voor het Regio Songfestival
De finale van het Regio Songfestival vanuit de Stadsschouwburg in Utrecht was zaterdagavond live te volgen op alle regionale omroepen. De presentatie was in handen van oud-Eurovisie Songfestivaldeelneemster Stefania Liberakakis en RTV Utrecht-medewerkers Riks Ozinga en Bernadette Keizer.

Volgend jaar naar Limburg

De winst van Emmy Ackermans uit Maastricht betekent dat volgend jaar het Regio Songfestival in de provincie Limburg wordt gehouden.
Het Regio Songfestival werd georganiseerd door de dertien regionale omroepen en mede mogelijk gemaakt door BumaCultuur, AVROTROS en K.F Heinfonds.
't Letste rundje is de eerste single van de 24-jarige Emmy Ackermans. Veel ervaring heeft de Maastrichtse dan ook nog niet, tot nu toe zong ze alleen in wat kleine zaaltjes. Het nummer gaat over het einde van een feestje. Geen opzwepend feestnummer, maar een oproep aan een geliefde om nog heel even samen te blijven hangen. Wat de tekst betreft komt ze ons een beetje tegemoet: half Nederlands en half Limburgs. Dat laatste kon niet ontbreken, zegt Ackermans. "Als vertegenwoordiger van Limburg vind ik dat dat wel zo hoort."
Regio Songfestival Logo
Regio Songfestival 2023 © Regio Songfestival