Kruiningen in actie tegen grof taalgebruik, brutaal gedrag en overlast jongeren

Ze zijn het zat in Kruiningen. Grof taalgebruik, vuurwerkoverlast, opgeblazen prullenbakken en brutaal gedrag moeten een halt worden toegeroepen. Daarom start de gemeente Reimerswaal vandaag met een nieuwe aanpak om het gedrag van jongeren positief te veranderen in het dorp. Want het moet anders vinden scholen, de gemeente en sportclubs. De eerste stap is het ophangen van borden in het dorp waarop omgangsregels staan.
Deze kinderen vinden de borden in Kruiningen nodig
De gemeente Reimerswaal krijgt de laatste tijd steeds meer meldingen vanuit de drie Kruiningse basisscholen en sportclubs over het veranderende gedrag van kinderen. "We kregen signalen over brutaal gedrag en grof taalgebruik", zegt burgemeester José van Egmond.
Projectleider Jan de Vlieger vult haar aan: "Jongeren worden brutaler, grensoverschrijdender, maken elkaars spullen stuk. Ook op straat vertonen ze ander gedrag. Dat viel op."
Bovendien is het probleem niet van de laatste weken. Vorig jaar had het dorp maandenlang last van vuurwerkknallen. Afgelopen mei werd voetbalclub VV Kruiningen geteisterd door herhaaldelijke vernielingen. Incidenten die vanaf nu verleden tijd moeten zijn, vindt de gemeente.
Daarom ging de gemeente met de klokkenluiders om de tafel zitten om te kijken wat er gedaan kan worden om langdurig tot ander gedrag te komen.

Borden

Eén van de hulpmiddelen om dat voor elkaar te krijgen, is het plaatsen van borden in het dorp. In totaal worden er acht borden geplaatst met omgangsmanieren. "De borden gaan over wat normaal is en hoe het gedrag anders kan", zegt De Vlieger. "In deze tijd waarin de wereld verandert, kan het ook voor ouders best ingewikkeld zijn om het kind op te voeden."
Van Egmond benadrukt dan ook dat de gedragsverandering alleen tot stand komt wanneer er samengewerkt wordt. "Het probleem is niet van de gemeente, niet van de scholen of ouders, het is van ons allemaal."
Bord Kruiningen
Eén van de borden die in Kruiningen wordt opgehangen © Gemeente Reimerswaal
De 11-jarige Noortje vindt het goed dat de borden er komen. Ook zij merkt dat het nodig is in het dorp. "Er gebeurt best wel veel op het dorp. Er worden veel dingen gesloopt. Kinderen hebben grote monden tegen volwassenen." Ze somt op wat er in de toekomst niet meer mag gebeuren: "Dingen slopen, volwassenen uitschelden en andere kinderen uitschelden."
De Vlieger is blij met de borden. "Het is niet dé oplossing, maar één van de manieren om binnen Kruiningen duidelijk te maken dat we het anders willen."

Trainingen

Naast de borden, biedt de gemeente ook trainingen aan scholen en organisaties aan. "Om met hun leden, kinderen en omgeving een gedragsverandering voor elkaar te krijgen."