Proefvaart met 16 meter diepgang in Westerschelde geslaagd, Antwerpen bereikbaar voor grotere schepen

De eerste proefvaart met 16 meter diepgang in de Westerschelde is met succes uitgevoerd. Dat betekent dat 16 meter de nieuwe maximale diepgang is en dat ook de allergrootste schepen zo Antwerpen kunnen bereiken.
MSC Tessa
De MSC Tessa bij Ritthem © Bernd De Block
Gisterochtend bereikte het schip de MSC Tessa met succes de Antwerpse haven. De nieuwe diepgang is nodig om te zorgen dat ook de allergrootste zeeschepen Antwerpen als haven kunnen gebruiken. Daarom werd een reeks proefvaarten ingezet, waarbij de maximale diepgang geleidelijk werd opgevoerd tot 16 meter. Dit project was een samenwerking tussen het Vlaams en Nederlands Loodswezen, rederij MSC, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en Port of Antwerp-Bruges.

Goed nieuws voor de haven

"Deze succesvolle eerste proefvaart is een mijlpaal voor de haven", laat Annick de Ridder, havenschepen van Antwerpen en voorzitter van het bestuur van Port of Antwerp-Bruges weten. "Voor onze wereldwijde economische positie en de welvaart van huidige en toekomstige generaties, is het essentieel dat we de grootste containerschepen kunnen blijven ontvangen."
Met een diepgang van 16 meter kan de haven zich volgens haar meer richten op het Verre Oosten, waar de grootste schepen varen. "Dat levert ons concurrentieel voordeel op én bestendigt onze positie als wereldhaven."
Door de verhoging van de diepgang, stijgt ook de laadcapaciteit van schepen die naar Antwerpen komen. Dat kan dan weer winst opleveren.