Nederland sluit zich bij Vlaanderen aan in PFAS-zaak tegen 3M

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sluit zich aan bij Vlaanderen in een zaak tegen chemieconcern 3M. Het bedrijf loosde jarenlang giftige PFAS-stoffen in de Schelde. Nederland voegt zich nu bij Vlaanderen omdat ook wij last hebben van PFAS-lozingen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving door Follow the Money.
3M
De fabriek van 3M bij Antwerpen © ANP
Vlaanderen besloot dat 3M zelf PFAS-vervuiling moet opruimen en de verspreiding moet tegengaan. 3M is het daar niet mee eens en ging in beroep bij de Vlaamse Raad van State. Het idee is dat Nederland als extra partij wat betreft argumenten meer gewicht in de schaal legt en zorgt dat 3M alsnog de PFAS-vervuiling moet opruimen.
Eerder stelde Nederland zelf al 3M aansprakelijk voor schade. De Nederlandse staat wil de schade verhalen die 3M heeft aangericht in de Schelde. De lozingen leiden tot zorgen bij omwonenden en financiële schade bij vissers, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in mei. "Ik vind dat de vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M past bij dat uitgangspunt."