Strepen in oude boeken, een speurtocht in de bibliotheek en bingoën: de Kinderboekenweek is los

Een workshop sushi maken, woorden doorstrepen in oude boeken of een speurtocht door de bibliotheek. De Kinderboekenweek (woensdag 4 tot zondag 15 oktober) draait allang niet meer om lezen alleen.
Kinderboekenweek
Kinderen tijdens de Kinderboekenweek in Den Haag, waar minister Robbert Dijkgraaf voorlas © ANP
In de bibliotheek in Middelburg gaat vandaag een workshop voor basisscholen op Walcheren van start, die best bijzonder klinkt: oude boeken recyclen. Kinderen worden aangemoedigd om ín de boeken woorden weg te strepen. "Dan doen we met beleid hoor", lacht Judith Adriaanse, die de workshop geeft. "En we gebruiken enkel oude boeken, die je bijvoorbeeld toch al bij het oud papier zou doen."
Het is de bedoeling dat kinderen uit zo'n boek een pagina kiezen. "Die gaan we scannen op interessante woorden", legt Adriaanse uit. "En daarvan gaan we een nieuw gedichtje, poëzie maken." Het idee achter de workshop? "Allereerst geen afval hebben, en daarnaast ook nog je brein een beetje trainen en gewoon lekker creatief bezig te zijn. Daar word je altijd ontspannen van."
Gevonden gedichten
Kinderen mogen los op oude boeken tijdens een workshop in Middelburg © Jutti Frutti
Bij de interactieve muziektheatervoorstelling van Tijl Damen wordt er niet veel gelezen, maar de voorstelling sluit wel naadloos aan bij het thema van de Kinderboekenweek, Bij mij thuis. De Zeeuwse theatermaker omschrijft zijn voorstelling als een muzikaal, theatrale zoektocht naar de ingrediënten van het ultieme thuisgevoel:
Tijl Damen over zijn voorstelling
Damen reist met z'n voorstelling het hele land door, zaterdag 14 oktober speelt hij de voorstelling in de bibliotheek in Goes.

In actie in de bibliotheek

De Zeeuwse bibliotheken zijn natuurlijk bij uitstek de plek waar je moet zijn voor Kinderboekenweekactiviteiten. Zo hebben de bibliotheken in Zeeuws-Vlaanderen een opdrachtencircuit op poten gezet, kunnen 'kleine detectives' in Vlissingen mee doen aan een stickerspeurtocht, kunnen kinderen in de bieb in Kapelle vanmiddag bordspelen spelen en op Tholen meedoen aan het voorleesfeest voor kleuters,
Ook workshops huisportret maken, sushi maken, schrijven en creativiteit en een eigen rommelberg maken, staan op het programma van verschillende bibliotheken. Maar ook op andere plekken kan je terecht voor kinderboekenweekactiviteiten. Zoals in De Pluktuin in Koudekerke, die volgende week een quiz en bingo organiseert, of natuurlijk in de Zeeuwse boekenwinkels.
Bij Kind Centrum Moerschans in Hulst, waar een basisschool, een peutergroep en de B.S.O. onderdeel van zijn, zijn vanochtend twee zwerfbibliotheekkasten in gebruik genomen. De Kinderboekenweek werd daar feestelijk geopend door burgemeester Ilona Jense-van Haarst.