20ste editie van de Kustmarathon komt eraan: 'Ze hebben heel veel mensen aan het bewegen gekregen in Zeeland'

In weer en wind, door het bos, over dijken en duinen, bikkelen op het strand en al die trappen... "De Kustmarathon is de mooiste en de zwaarste", zei grondlegger Lein Lievense altijd. Hij is niet de enige die er zo over dacht: in de loop der jaren deden duizenden Zeeuwen mee aan het evenement. Komende zaterdag staat de 20ste Kustmarathon op het programma.
Danny Huibregtse komt als eerste aan in Zoutelande, Kustmarathon
Danny Huibregtse kwam in 2022 als eerste aan in Zoutelande © Kustmarathon Zeeland
Het mooiste moment uit 20 jaar Kustmarathon van Danny Huibregtse uit Westkapelle? "Dat lijkt me vrij duidelijk", lacht de winnaar van vorig jaar. "Alhoewel: de eerste was ook heel bijzonder." Die liep hij in 2008 toen hij 18 jaar oud was, z'n eerste marathon ooit. Toen had hij nooit kunnen vermoeden dat hij veertien jaar later de 42.195 meter tussen Burgh-Haamstede en Zoutelande het snelst zou afleggen. "Bij lange na niet."
Dat vermoeden ontstond pas in 2021, toen hij in oktober met succes meedeed aan de marathon van Rotterdam. "Die liep ik heel goed." Na afloop legde hij zijn prestaties naast die van de Kustmarathonlopers. "Tot mijn schrik besefte ik dat de top vijf er wel ingezeten zou hebben." Hij besloot door te trainen en begon te rekenen. "Ik kwam tot de conclusie dat een podiumplaats er wel in zat. En als dat er in zit, dan kan alles." Dat bleek tijdens de bloedstollende finale op 1 oktober vorig jaar.
In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer schoven sportverslaggever Yorben Weststrate, winnaar van vorig jaar Danny Huibregtse en oud-organisator Lenie Lievense vandaag aan. Luister hieronder terug hoe zij terugkijken op de afgelopen 19 edities:
Zeeuwse Kamer over 20 jaar Kustmarathon
Voor oud-organisator Lenie Lievense is de vraag over de mooiste editie een stuk lastiger te beantwoorden. Haar man Lein was tot zijn dood in 2019 dé man achter de Kustmarathon. Als het aan hem had gelegen, had de route er heel anders uitgezien. "Hij wilde eigenlijk door de Westerscheldetunnel, maar dat ging door veiligheidsoverwegingen niet door", vertelt Lenie.
In oktober 2003 organiseerde hij de allereerste Kustmarathon, die in zijn eigen dorp Zoutelande finishte. "We hadden nooit verwacht dat er gelijk 300 lopers op af zouden komen", glimlacht Lenie. Net zoals ze ook nooit verwacht hadden dat het een van de grootste sportevenementen van Zeeland zou worden. "Als hij dat vooraf geweten had, dan denk ik dat hij er nooit aan begonnen was."
Van een marathon op zaterdag is de Kustmarathon uitgegroeid tot een heel weekend aan sportevenementen. Op vrijdag start het weekend met twee Ladiesruns (5 en 10 kilometer), een nieuwe Trailrun (15 kilometer) en de Light Kustrun (11 kilometer). Op zaterdag fietsen zo'n duizend mountainbikers de MTB-route en zijn er drie 'minimarathons' voor kinderen. De wandelmarathon op zondag is met 5.000 deelnemers verreweg het populairste.
Sterk deelnemersveld komende zaterdag
Maar het begon allemaal met de Kustmarathon op zaterdag. Komende editie zou zomaar een spannende kunnen zijn. Aan de wedstrijd doet een sterk deelnemersveld mee, ziet ook verdedigend kampioen Danny Huibregtse. "Ik ben weleens door de uitslagen van de beginjaren heengegaan. Als je toen 2:45:00' had gelopen, zou je ze er allemaal uitgelopen hebben." Zelf won hij vorig jaar met een tijd van 2:46:52'. "ik denk dat je daar zaterdag niet zo heel ver mee komt."
Hij gaat wel z'n best doen. "Ik ben in vorm, heb goed getraind, daar zal het niet aan ontbreken. Maar de tegenstand is nog nooit zo sterk geweest, dus ik denk dat het lastig wordt om weer op de hoogste trede van het podium te staan." Onder zijn concurrenten bevinden zich onder andere de winnaar van de laatste Marathon Zeeuws-Vlaanderen, oud-Kustmarathonwinnaar Maciek Miereczko (2017), atleet Ricardo Floris uit Maastricht en Thijs Schrama uit Rotterdam die dit jaar 2.24 op de Marathon van Amsterdam liep. Ook drie atleten uit Marokko vormen geduchte concurrenten.
"Ze hebben heel veel mensen aan het bewegen gekregen in Zeeland", schetst Danny Huibregtse het belang van de Kustmarathon voor Zeeland. En dat niet alleen: "Ik denk vooral ook dat ze de marathon meer tastbaar hebben gemaakt voor Zeeuwen." Tegenwoordig is er ook een marathon in Zeeuws-Vlaanderen, maar in de jaren ervoor moesten Zeeuwen daar voor naar Rotterdam of Brabant.
"Waardoor die drempel al hoger is. Iemand zei van de week nog: 'Als Zeeuw moet je'm toch een keer lopen'", doelend op de Kustmarathon of de Wandelmarathon. "En ik denk dat die persoon niet de enige is."

Volg de 20ste editie van de Kustmarathon op 6, 7 en 8 oktober via Omroep Zeeland.

Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur kan je tot 19.00 uur luisteren én meekijken in de Langstraat in Zoutelande. Op zaterdag én zondag beginnen de kijkradio-uitzendingen om 09.00 uur en eindigen om 18.00 uur.

Liveblog

Blijf voor de marathon op de hoogte van alle ontwikkelingen en volg het liveblog van vrijdagmiddag tot zondagavond 18.00 uur.
En we houden je graag op de hoogte via de app, Instagram en Facebook Lopen in Zeeland.

Samenvattingen op tv

Op zaterdag én zondag zenden we vanaf 20.00 uur elk half uur een uitgebreide samenvatting van de dag uit. In Omroep Zeeland Sport zit op zondagavond tot 20.00 uur ook een uitgebreid wedstrijdverslag.