Sterke eindsprint levert debutant Schrama zege in de 20e Kustmarathon op

De jubileumeditie van de Kustmarathon is gewonnen door Thijs Schrama. In een spannende slotfase beschikte de Rotterdammer over de beste benen en liet hij Ricardo Sint Nicolaas uit Oude-Tonge achter zich. Danny Huibregtse uit Westkapelle, de winnaar van vorig jaar, werd op de negende plaats de beste Zeeuw.
Bekijk hier de samenvatting van de 20e Kustmarathon
Al snel na de start vormde zich een grote kopgroep van zestien lopers, met daarin alle favorieten. Op de Oosterscheldekering had de wedstrijd meer weg van een wielerkoers. Verschillende atleten probeerden uit de groep weg te lopen, maar de harde wind maakte het lastig om weg te komen. Ook op het Walcherse strand bleef de kopgroep intact. Met de wind vol tegen zochten de atleten beschutting bij elkaar en was het wachten tot Oostkapelle voor ontwikkelingen.

Ruime voorsprong

Die kwamen er al snel. Vier lopers maakten zich in de duinen los van de rest: Thijs Schrama uit Rotterdam, Ricardo Sint Nicolaas uit Oude-Tonge en de Marokkanen Mohamed Oumaarir en Mourad El Bannouri liepen snel een ruime voorsprong bij elkaar. Oumaarir was de eerste die moest passen in de kopgroep. Op de Zeedijk in Westkapelle liet hij het drietal gaan. El Bannouri was de volgende. Bij het KNRM station kon de Marokkaanse favoriet Schrama en Sint Nicolaas niet meer volgen.

Sterkste eindsprint

In de duinen richting Zoutelande probeerden beide koplopers elkaar pijn te doen. Schrama sloeg als eerste een gaatje, Sint Nicolaas kwam weer terug en pakte op zijn beurt een paar meter, maar de sterkste eindsprint kwam uit de benen van de atleet uit Rotterdam. Schrama finishte zijn eerste Kustmarathon in een tijd van 2:46.15' en won daarmee bij zijn eerste deelname de 20e editie van de Kustmarathon.

Uit zijn tenen

Schrama moest diep gaan voor zijn zege. Even dacht de Rotterdammer dat de winst naar Sint Nicolaas zou gaan "Ik dacht Ricardo is te sterk, maar bij die trappen, daar kon ik hem nog net voorbij", zo vertelde de winnaar na afloop. "Maar het moest wel uit m'n tenen komen. Ik hou van traillopen, daar ben ik sterk in. Ik wist dat als ik een gaatje wilde maken, ik op de trappen moest aanzetten. En dat is me gelukt."
"Wow! Het moest echt uit m'n tenen komen"

Uitslag Kustmarathon

1. Thijs Schrama Rotterdam 2:46.15'
2. Ricardo Sint Nicolaas Oude-Tonge 2:46.39'
3. Mohamed Oumaarir Marokko 2:47.32'
4. Mourad El Bannouri Marokko 2:49.13'
5. Edwin van de Merbel Rotterdam 2:49.33'
6. Bart van Trigt Amsterdam 2:51.11'
7. Maciek Miereczko Duitsland 2:52.29'
8. Jeroen Kramer Zaandam 2:52.46'
9. Danny Huibregtse Westkapelle 2:53.33'
10. Peter Biewenga Middelburg 2:53.57'
Titelverdediger Danny Huibregtse uit Westkapelle moest genoegen nemen met de negende plaats. Hij had een achterstand van meer dan zeven minuten op de winnaar.
'Vanaf Oostkapelle heb ik een verloren wedstrijd gelopen'