Met loeiende sirenes en klaslokalen met rook, brandoefening op school in Kortgene

Met loeiende sirenes kwam de brandweer vanmorgen aangesneld bij Basisschool De Zuidvliet in Kortgene. De docenten en leerlingen moesten zo snel mogelijk naar buiten en zich verzamelen op het schoolplein. Niet voor het echt, maar voor een oefening.
Met loeiende sirenes en klaslokalen met rook, brandoefening op school in Kortgene
In het kader van de Zeeuwse Week van de Veiligheid deden vandaag achttien scholen in Zeeland mee aan een ontruimingsoefening, waaronder in Kortgene. "Dit is wel heel erg belangrijk. Als het echt gebeurt, dan kan het wel misgaan", vertelt Jordy uit groep acht. Hij stond nadat het brandalarm af ging met zijn klasgenoten op het schoolplein waar verzameld moest worden. "Het ging wel allemaal goed", vertelt Melle uit groep 6.

Rook en brandslang

De school had groots uitgepakt. Er kwamen niet alleen twee brandweerwagens met de brandslang ook stond er een rookmachine in de school zelf. "We stonden met twee auto's sterk. Dat maakt het toch wel echter. We hadden ook echt rookontwikkeling in de school. Dat vinden kinderen toch wel heel erg spannend", vertelt directeur Linda van den Boogaard.
Met loeiende sirenes en klaslokalen met rook, brandoefening op school in Kortgene
Met loeiende sirenes en klaslokalen met rook, brandoefening op school in Kortgene © Omroep Zeeland
En dat zag ze ook op de gezichtjes van de kinderen. "Sommige moesten wel huilen, maar die kinderen werden snel getroost", vertelt Van den Boogaard. "Wij schrokken niet heel erg omdat we het ook al wisten. En we zijn gewoon naar buiten gegaan", zegt Jordy stoer.

Grote verrassing

In eerst instantie was het een grote verrassing voor de docenten en scholieren, maar toch waren een paar klassen ingelicht omdat ze niet alle kinderen te veel aan het schrikken wilde maken. "Sommige kinderen hebben in vervelende thuissituatie en we willen de kinderen niet al te veel laten schrikken", aldus de directeur.
De brandweermannen lieten na de oefening ook zien wat voor werk zij doen en hoe de brandslang werkt. "Ik denk dat het heel belangrijk is om dit met kinderen te oefenen. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons als team. zodat de kinderen niet in paniek raken", aldus de directeur.
Nadat de brandweer alle klaslokalen had gecontroleerd, hebben zij de spullen weer ingepakt en vertrokken terug naar de kazerne. En voor de kinderen ging de schooldag gewoon weer door.