Coverband Back to Coda bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd

De Zeeuws-Vlaamse coverband Back to Coda bestaat 25 jaar. En de oprichters van de band zitten er nog steeds bij, onder wie toetsenist Johan Everaert en Huub Mangnus. Vanavond vieren ze dit jubileum met een optreden in jazzpodium Porgy en Bess in Terneuzen.
Coverband Back to Coda bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd
Het idee om een band te beginnen is 25 jaar geleden ontstaan op een verjaardagsfeestje bij een aantal vrienden die ook bij voetbalvereniging Terhole voetbalden. En na een aantal repetities in de voormalige kantine van de voetbalclub was de band een feit. Volgens Johan Everaert, één van de oprichters van de band, was toenmalig bandlid Joop de Pooter het enige bandlid dat muzieknoten kon lezen. "Hij is dus ook degene die de naam van de band heeft verzonnen. Regelmatig riep hij namelijk tijdens een repetitie dat we bij het coda-teken terug moesten naar het begin, oftewel 'back to coda'."

Drie verschillende samenstellingen

De band bestaat uit acht muzikanten en heeft in de afgelopen 25 jaar drie verschillende samenstellingen gekend. De huidige bezetting speelt inmiddels al zo'n tien jaar met elkaar. Momenteel bestaat de band uit Johan Everaert (toetsen), Martin van Heese (drum) en Huub Mangnus (zang), Sjef Neve (bas), Richard Boer (gitaar), Miranda van de Neut (trompet), Ronald Platjouw (saxofoon) en Erika Steijaert (zang).
Het geheim dat de band al 25 jaar bestaat is de onderlinge vriendschap
Johan Everaert - toetsenist Back to Coda
De reden dat Back to Coda alleen maar covers speelt, heeft volgens Johan te maken met het feit dat de muzikanten het ontzettend leuk vinden om nummers te spelen die ze zelf mooi vinden. "We hebben allemaal onze eigen voorkeur wat muziek betreft en dat zie je ook terug in ons repertoire. We spelen muziek van de jaren vijftig tot nu. Heel veelzijdig dus en dat maakt het erg leuk."

Samen muziek maken

Het doel van de band is volgens zanger Huub Mangnus heel simpel. "We vinden het leuk om samen muziek te maken. En om elke keer weer nieuwe nummers in te studeren die we nog nooit hebben gespeeld. Het gaat dus niet om de optredens en al helemaal niet om de roem of de bekendheid." En Johan vult aan dat het om het proces gaat en niet zozeer om het eindproduct.
Coverband 25 jaar
Back to Coda bestaat 25 jaar © Omroep Zeeland
Volgens Johan is het geheim dat de band al 25 jaar bestaat de onderlinge vriendschap. "We zijn nog steeds niet uitgekeken op elkaar en de muziek verbindt. We repeteren al 25 jaar elke maandag met veel plezier. En de optredens die daar uit voortkomen zijn dan de kers op de taart."

Onderlinge irritaties

Natuurlijk zijn er ook weleens wat fricties en meningsverschillen, maar volgens zangeres Erika worden die dan altijd meteen besproken tijdens een repetitie. "In plaats van muziek maken wordt er dan koffie gedronken en worden de onderlinge irritaties of problemen geuit en opgelost. En ik moet zeggen, gelukkig is dat al een hele poos geleden."