Lage lonen voor sociale werkvoorziening gaan tegen rechten van de mens in, Terneuzenaar Alex protesteert
Alex de Vos uit Terneuzen reist vandaag af naar Utrecht om zijn stem te laten horen. Dat doet hij samen met een collega van de sociale werkvoorziening waar hij werkt. Hij en zijn collega's hebben het zwaar: al jaren krijgen ze geen salarisverhoging. Vakbonden CNV en FNV klagen nu de werkgevers van sociale werkvoorzieningen en mensen met beschut werk aan omdat de werknemers nog niet gecompenseerd zijn voor de hoge inflatie. "Iedereen levert alleen maar in, de armoede is groot", zegt De Vos.

Alex en zijn collega Monique willen bij de rechtszaak de dringende noodzaak van de zaak met hun aanwezigheid kracht bij zettenh. "Ik ken mensen die door de hoge energieprijzen in de schulden zijn gekomen", vertelt De Vos. "Omdat zij hulpmiddelen hebben die veel energie verbruiken. Waar kun je dan nog op besparen? Je kunt toch niet zonder de hulpmiddelen die je nodig hebt om te functioneren."
Vakbonden FNV en CNV spannen na langslepende onderhandelingen de rechtszaak aan tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het College van de Rechten van de Mens bekijkt of de mensenrechten worden nageleefd en toetst discriminatieaanklachten aan de wetgeving over gelijke behandeling en oordeelt of er sprake is van discriminatie.
'Nu al onder bestaansminimum'
"Als er niet snel wat verandert dreigt de sector om te vallen en dreigen onze mensen de nieuwe werkende armen te worden. Deels zijn zij dat trouwens, naar onze stellige overtuiging, nu al", schrijft vakbond CNV in een brandbrief.
De vakbonden eisen 10,15 procent loonsverhoging en een kilometervergoeding dat van 10 cent naar 21 cent per kilometer gaat. FNV-vakbondsbestuurder Kitty Jong: "Deze verhoging redt mensen van de armoede. Ze zitten onder het bestaansminimum of dreigen daaronder te zakken."

De onderhandelingen over loonsverbetering lopen anderhalf jaar. Al voor de stijgende inflatie, wilden de vakbonden de lopende cao's openbreken voor hogere lonen. Tientallen acties hebben geen resultaat gehad. Nu de nood nog hoger is, wordt de roep om betere lonen harder.
Discriminatie
Directe collega's die onder de gemeente-cao vallen hebben wel compensatie gekregen. Een tweede ronde inflatiecorrectie komt er voor hen al weer aan. Gemeenteambtenaren worden wel gecompenseerd, de werknemers van de werkvoorziening niet.
De werknemers van de sociale werkvoorziening vallen ook onder de gemeente. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt niet genoeg geld te krijgen uit Den Haag. "Hoe kan je in vredesnaam je eigen werknemers zo stelselmatig discrimineren?", zei FNV-vicevoorzitter Kitty Jong bij een eerder protest in september.
FNV-bestuurder Peter Wiechmann na afloop van de hoorzitting woensdag in Utrecht: "Wij blijven ondertussen zoeken naar een oplossing. Hopelijk werkt VNG mee om werknemers van de Sociale Werkvoorziening een mooie kerst te bezorgen."
Het college doet vlak voor kerst -op 19 december- uitspraak.