Politie spot overtreders vanuit een touringcar: ruim honderd boetes voor onveilig rijgedrag

Met een touringcar reed de politie donderdag over de Zeeuwse wegen om te controleren of automobilisten zich wel aan de regels hielden. Agenten spotten bestuurders die zich niet veilig gedroegen in het verkeer. Daarbij ging het vooral om het vasthouden van een telefoon. Tijdens deze zogenaamde MONO-actie werden 107 boetes uitgedeeld voor onveilig gedrag.
MONO-actie
De politie in de touringcar © Omroep Zeeland
De touringcar werd gevolgd door onopvallende auto's die bestuurders staande konden houden. Dat was namelijk ook een doel van de actie: de mensen aanspreken op hun gedrag. MONO staat voor één of alleen en dat draagt ook meteen de boodschap van de campagne uit. Achter het stuur hoef je je maar met één ding bezig te houden: autorijden. Niet met je telefoon dus.
Dat niet iedereen MONO rijdt, blijkt wel. "Gemiddeld schrijven we op een actiedag als deze rond de honderd bekeuringen uit", vertelt Michiel Elzerman van de politie. Dat is volgens hem niet alleen onveilig, maar ook zonde. Zo'n bekeuring kost 380 euro en zal waarschijnlijk nog wel duurder worden. "Voor dat geld kan je ook een mooie carkit kopen voor in de auto."

94 bellers

"De meesten houden zich gelukkig wel aan de regels. Maar we zien toch nog dat er heel veel zijn die tóch even de telefoon gebruiken, even een appje lezen of aan het bellen zijn", zegt Elzerman. Tijdens de rit van zes uur legde de politie 312 kilometer af in Zeeland en de Markiezaten. Hier werden 65 bestuurders direct aangesproken op het vasthouden van hun telefoon. Ook ontvangen 29 bestuurders nog thuis een bekeuring voor deze overtreding.
In totaal werden er 107 boetes uitgeschreven. Naast het gebruik van de telefoon, bekeurde de politie nog een aantal andere overtredingen die de verkeersveiligheid in gevaar brachten, namelijk:
  • Het niet dragen van een gordel
  • Een kind los bij de bijrijder op schoot
  • Het gebruiken van een puntstuk bij een op- of afrit
  • Rechts inhalen
  • Het niet goed zekeren van lading
  • Bumperkleven
Elzerman legt uit waarom het zo belangrijk is je aandacht erbij te hebben in het verkeer. "Op het moment dat je iets anders doet dan alleen autorijden leidt dat je af van je taak als bestuurder. De wegen worden ook steeds drukker en onrustiger, dus je hebt daar echt je aandacht voor nodig."
Het gaat erom met welke intentie je in de auto stapt, zegt hij. "Leg je telefoon weg, zodat je niet in de verleiding komt. Daardoor is de kans heel klein dat je onbewust je telefoon pakt."
Volg Omroep Zeeland nu ook op Whatsapp-kanalen. Hier delen we het belangrijkste Zeeuwse nieuws en onze mooiste verhalen.