Mindere oogst geeft opnieuw zorgen op Schouwen-Duiveland

De boeren op Schouwen-Duiveland roepen de politiek op om in actie te komen. De zoetwatervoorziening op het eiland is namelijk al jaren niet toereikend en de toekomst van de landbouw komt daardoor op het spel te staan. "Als we niets doen, kunnen de akkerbouwers hier in 2030 geen boterham meer verdienen", waarschuwt Pieter de Ruijter van Agrarisch Schouwen-Duiveland.
Aardappeloogst
De misvormde aardappels gaan sneller schimmelen © Omroep Zeeland
De regen komt vandaag met bakken uit de lucht. Dat hadden de boeren op Schouwen-Duivenland graag ook eerder in het jaar gehad. Door de droogte in het voorjaar en gebrek aan zoetwater, is daar een gedeelte van de oogst mislukt. De aardappelopbrengst is bijvoorbeeld vijftien procent minder dan vorig jaar en een deel van de aardappels is misvormd. "Het is tijd dat we in actie komen. Dat is onze oproep aan de politiek. Vergeet ons niet op Schouwen-Duiveland, want dit gaat de verkeerde kant op", zegt De Ruijter.

Nu aan de slag

Het zoetwaterprobleem op het eiland is volgens de voorzitter op de achtergrond geraakt door het stikstofprobleem. "Terwijl wij met zoetwater ook een stukje van dat probleem in Zeeland kunnen oplossen," legt hij uit. "Als we onze landerijen groener houden, nemen ze meer stikstof op en doet de natuur het ook veel beter. Dus laten we met z'n allen aan de slag gaan."
Aardappeloogst
De aardappeloogst is gemiddeld zo'n vijftien procent minder dan vorig jaar © Omroep Zeeland
De oplossing zit 'm wat Agrarisch Schouwen-Duiveland betreft in de aanleg van een pijpleiding tussen Schouwen-Duiveland en het Haringvliet om zoet regenwater naar het eiland te laten stromen. "Dan hebben we genoeg water via onze sloten om de akkers te voorzien, maar ook om natuurverdroging tegen te gaan en voor recreatie. Maar externe aanvoer kost veel geld en daar hebben we de overheid voor nodig."

Verschraling van de landbouw

Als er nu niets gebeurt zien de boeren op Schouwen-Duiveland het somber in. "We zien dat de bedrijven nu al andere keuzes maken. Sommige zijn al met uien gestopt. Inkomsten gaan achteruit, overnames komen in de problemen en je ziet een verschraling van het landschap en de biodiversiteit. Al met al, zitten we in een negatieve spiraal. Daar moeten we iets aan doen", besluit De Ruijter.