Kogel is door de kerk: deze bomen worden na een jaar actievoeren niet gekapt

Ruim tweehonderd bomen zouden worden gekapt, maar er is besloten ze te laten staan. De bomen tussen 's-Heer Hendrikskinderen en Wolphaartsdijk zouden door de provincie worden gekapt in verband met verkeersveiligheid. De dorpsraad van 's Heer Hendrikskinderen is daarvoor gaan liggen en dat heeft effect gehad. De bomen blijven staan.
Nieuwedijk 's-Heer Hendrikskinderen
De Nieuwedijk bij 's-Heer Hendrikskinderen © Google
In het verleden zijn er twee dodelijke ongelukken gebeurd op de dijk. De bomen op de Nieuwedijk zouden te dicht op de weg staan en zo voor gevaarlijke situaties zorgen. Om de verkeersveiligheid op de weg te vergroten, was daarom het oorspronkelijke plan om de bomen te kappen en er nieuwe bomen voor terug te planten, verder van de weg af.
Precies een jaar geleden trok de dorpsraad aan de bel. "Moeten de bomen boeten voor gevaarlijk rijgedrag?", aldus Jeanette Samsom van de dorpsraad destijds. Samen met GroenLinks en de Zeeuwse Milieufederatie is de dorpsraad opgekomen voor de rechten van de bomen. Volgens hen zijn niet de bomen het probleem, maar moet de adviessnelheid op de dijk omlaag en moet er een doorgetrokken streep komen.
Nu, een jaar later hebben de actievoerders gelijk gekregen. "Er lag een brief op de mat dat het rooien is geschrapt." En dat zorgt voor grote vreugde bij de dorpsraad. "Het is een prachtig stukje Zeeuws Landschap waar mens en dier blij van worden. Ik wandel er zelf graag. Het zou heel erg zonde zijn als dat allemaal weg zou zijn", zegt Samsom.

Adviessnelheid omlaag

De adviessnelheid op de dijk wordt verlaagd van 80 kilometer per uur naar 60 kilometer per uur. Samsom zou graag zien dat daar ook de doorgetrokken streep bijkomt: "Zodat er niet ingehaald kan worden. Want bij het inhalen gebeuren de meeste ongelukken."
Ze is opgelucht dat het protest gewerkt heeft. Aan andere actievoerders die tegen het kappen van bomen zijn, heeft ze dan ook het volgende advies: "Schrijf brieven, ga inspreken bij de gemeente en probeer je in de media uit te spreken. Onderneem iets, want het heeft resultaat." De dorpsraad komt volgende week bij elkaar. "Dan zullen we er een drankje op doen."

Wel kappen op andere plekken

Gedeputeerde Staten melden overigens dat op zes andere plekken wel bomen zijn gekapt vanwege de verkeersveiligheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook nog langs de weg van Aardenburg naar Eede. Voor de zeven bomen die daar gekapt worden, komen er veertien voor terug.