Van Patrijzen tot GPC, huis van verzamelaar Edgar hangt vol met Zeeuwse amateurvoetbalshirts

Het begon allemaal met de voetbalclubs waar zijn zoon wedstrijden tegen speelde. Inmiddels is de bonte shirtjesverzameling van Edgar Achterberg behoorlijk uit de hand gelopen. In de hobbykamer in zijn huis in Vlissingen hangen in totaal zestig amateurvoetbalshirts uitgestald en er zitten shirts opgevouwen in tassen. Compleet is de verzameling voorlopig nog niet. "Ik heb me daar toch eigenlijk wel een beetje op verkeken."
'Ik had er totaal niet over nagedacht dat er zoveel clubs in Zeeland zijn'
Achterberg is een rasechte verzamelaar, want de voetbalfanaat heeft door heel zijn huis spullen staan en liggen, zoals stapels stripboeken en muziekplaten. Maar zijn verzameling voetbalshirts is toch wel iets unieks, vindt hij zelf.

Hoeveelheid onderschat

"Hoe leuk is het om de voetbalshirts van je eigen provincie te gaan sparen?" Dat begon toen zijn zoon twee jaar geleden bij voetbalclub GPC in Vlissingen ging spelen. "Ik had er totaal niet over nagedacht dat er zoveel clubs in Zeeland zijn."
Edgar Achterberg met shirtverzameling
Zijn collectie is al behoorlijk gegroeid, maar er missen nog voetbalshirts © Omroep Zeeland
Van Bruse Boys tot IJzendijke, Achterberg wil nu alle shirts hebben. Daarvoor gaat hij niet gewoon even naar een lokale sportzaak. Dat is ook niet overal mogelijk én volgens hem ook helemaal niet leuk. "Ik probeer met iedere uitwedstrijd van mijn zoon mee te gaan. En dan loop ik gewoon de kantine binnen. Maar ik ga ook naar rommelmarkten toe, waar een lokale voetbalclub zit." Iedereen wil hem dan ook helpen met zijn collectie. "Ik heb nog nooit 'nee' gehoord."

Emotie

Op de vraag wat dan zijn allermooiste shirt in de collectie is, schiet hij vol. "Nou zeg, dit had ik niet verwacht. Het doet toch wat met je", zegt hij. "Maar het mooiste shirt moet nog komen, dat is van VC Vlissingen. In de tijd dat die club betaald voetbal speelde."
Aan de hoeveelheid shirtjes aan het kledingrek is te zien dat de collectie van de Vlissinger al aardig op weg is, maar hij is er nog niet. "Ik denk echt dat ik nog honderd shirts moet hebben. Ik vraag me ook wel eens af, wat zou het shirt allemaal hebben meegemaakt? Schoppen en vallen. Ook ieder shirt heeft een verhaal."