Kinderhoofdjes grondig gecontroleerd op luizen

TERNEUZEN -
Die nationale luizendag is een initiatief van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. In Zeeland doen drie scholen mee aan dit initiatief. Naast de Geule zijn dat de Klimopschool en de Regenboogschool in Middelburg. Op andere Zeeuwse scholen worden andere data geprikt om kinderen op hoofdluis te controleren.

Vakantie

Na schoolvakanties wordt vaak gecontroleerd op hoofdluis. "Kinderen zijn dan op vakantie geweest en hebben in hotels en appartementen geslapen waar soms niet even goed schoongemaakt wordt en dus hoofdluis is", vertelt luizenmoeder Hanneke Scheele. "Wij controleren na elke vakantie, om te voorkomen dat straks heel de school onder de luizen zit."

Controle

De meeste kinderen vinden de controle niet erg. Vier moeders controleren eerst met stokjes het haar en daarna gaan ze nog met een luizenkammetje door het haar. Scheele: "De plekken waar luizen zitten, of beter gezegd de eitjes van de luizen, zijn vooral de nek en vooraan het hoofd. Dat is namelijk de warmste plek en daar zitten ze graag. Als we luizen vinden dan zeggen we het niet tegen de leerling zelf, maar geven we het door aan de ouders. Dat om pesten te voorkomen. We hebben al jaren niks aangetroffen bij onze leerlingen. Maar bij deze controle hebben we toch bij twee leerlingen luizen aangetroffen."

Tips

De luizenmoeders controleren regelmatig op school, maar ouders zouden dat ook thuis moeten doen vinden de moeders. Scheele: "Als ouders vaker controleren, dan is de kans groot dat het op school bijna niet meer voorkomt. Wanneer er toch luizen in het haar zitten van je kind, moet je het wassen met speciale shampoo. Daarnaast moet je ook alle lakens, knuffels en kleren wassen in huis. Dat is vaak het vervelendste van alles. Als je kind zijn knuffel niet lang kan missen, dan is het verstandig het 24 uur in de vriezer te doen. De luizen vriezen dan dood en je kind heeft een dag later zijn knuffel weer terug."