Onderzoek: moestuinen Reimerswaal boven risicogrenswaarde pfas

Bij een onderzoek naar de aanwezigheid van pfas in verschillende delen van Reimerswaal is gebleken dat in vijf moestuincomplexen de risicogrenswaarde wordt overschreden. Ook op andere plekken zijn verhoogde waarden pfas waargenomen. Wat dit betekent voor de voedselveiligheid is nog niet duidelijk, donderdagavond is er een bijeenkomst in het dorpshuis in Kruiningen.
Kaartje pfas reimerswaal
Kaartje uit powerpoint-presentatie over gemeten pfas in Reimerswaal © Omroep Zeeland
Vanwege de pfas-problematiek door vervuiling in de Westerschelde en het aantreffen van hoge concentraties in de zeedijk, liet de gemeente uitzoeken hoe het zat met de waarden pfas op diverse plekken in Reimerswaal. Op een powerpoint-presentatie, die naar een aantal bewoners is gestuurd, zijn de verschillende metingen op negen plekken ingetekend.

Maximale gemeten waarde bijna 10 keer te hoog

De GGD en het RIVM houden een risicogrenswaarde van 2,4 microgram (ug) PFOS of PFOA per kilo grond aan. Daarbij gaan ze uit van de situatie dat de helft van het eten uit de moestuin komt. Wanneer iemand iedere dag uit de moestuin eet zou de risicowaarde 4,8 bedragen. De waarde 2,4 wordt op alle gemeten plekken overschreden, en er komen ook waarden van boven 4,8 voor. De maximale waarde die gemeten is zit in grond die bij Kruiningen is onderzocht. Met 22,7 ug/kg ligt die waarde bijna 10 keer boven de risicowaarde. In Hansweert werden waardes van 7,6 en 5,2 ug/kg gemeten. Rondom natuurgebied Den Inkel kwamen waardes van 8,2 en 7,2 uit de bus.
De powerpoint-presentatie stelt dat alle 5 de moestuincomplexen waar gemeten is boven de risicogrenswaarden zijn verontreinigd met pfas. De hoogste concentraties zijn in de zeedijk langs de Westerschelde, op die in het moestuincomplex van Kruiningen na, landinwaarts neemt de concentratie af. Of de vervuiling komt door zogenoemd seaspray, druppeltjes Scheldewater dat zich met pfas over het land verspreid, of dat hetuit de lucht op Reimerwaal is neergedaald, is niet duidelijk.
Zomer op volkstuin3
Donderdag komt er meer duidelijkheid over het veilig eten van groente uit de volkstuin © Omroep Zeeland

'Niet met de media praten'

Een aantal moestuinhouders kijken op van het bericht. Sommigen zeggen niet op de hoogte te zijn gebracht van het feit dat er op hun complex te hoge pfas-waarden zijn gemeten en hekelen de communicatie vanuit de gemeente. Anderen zeggen zich niet bovenmatig ongerust te maken. Meerdere mensen geven aan dat ze bij een eerdere informatieavond door de gemeente op het hart zijn gedrukt niet met de media te praten. Wethouder Nico van der Hoest zegt dat hij dit verzoek heeft gedaan om eerst alle moestuinhouders te kunnen informeren.
Donderdagavond is er een inloopavond voor leden van moestuinverenigingen, waar bovengenoemde powerpoint-presentatie vertoond zal worden. Daar zullen vragen over het eten van gewassen uit de tuinen beantwoord worden, en moet er duidelijkheid komen over het vervolg. De gemeente zegt pas na de bijeenkomst te willen reageren.