liveblog | 2 november 2023

LEES TERUG: Organisator afgelast NK Tegenwindfietsen: 'Wat mij betreft kijken we vanaf morgen weer uit naar wind'

  • Dit liveblog is nu afgesloten, je kunt hieronder teruglezen wat er vandaag allemaal gebeurde rond het NK Tegenwindfietsen.
  • De achtste editie van het NK Tegenwindfietsen zou om 12.00 uur van start gaan op de Oosterscheldekering, maar is afgelast.
  • Alle deelnemers krijgen hun inschrijfgeld terug en krijgen voorrang bij het inschrijven bij de volgende editie.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2023, 13:41 uur
13:41

Henk fietste z'n eigen NK Tegenwindfietsen: van Neeltje Jans naar huis

"Ik stap net de deur binnen", lacht Henk Wielemaker uit Westkapelle als we hem bellen. Vanochtend fietste hij met meewind naar Neeltje Jans, om mee te doen aan het NK Tegenwindfietsen. Een kleine dertig kilometer enkele reis. En ja: hij moest ook weer terug. Dus legde hij een deel van het parcours alsnog op de fiets af. "Het was winderig, regende veel, 't was een slecht stukje." Maar: "Het ging wel." Hij vindt het dan ook jammer dat het evenement werd afgelast. "Je kon prima op de fiets blijven zitten. Het was zwaar en er stond veel wind, maar ik denk dat het wel gelukt was."
13:04

Nummer drie van vorig jaar gaat hardlopend de kering over

Vorig jaar was Marnix Scheele uit Oostburg de derde snelste fietser op het NK Tegenwindfietsen. Nu kon hij, net als die andere 309 deelnemers, niet van start. Dus wat doe je dan? "Als je er dan toch bent, dan maar een stukje hardlopen", grinnikt hij. Hij heeft de afstand vanaf Neeltje Jans naar de start bij Schouwen-Duiveland al hardlopend afgelegd. Dat viel mee. "Ik heb alleen nog meewind gehad, ik ga nu terug." Toch nog een sportieve prestatie dus.
'Dan maar hardlopen', deze deelnemer van het NK Tegenwindfietsen gaat alsnog de Oosterscheldekering over
12:52

Deelnemers krijgen voorrang bij volgende editie

Wie zich voor deze afgelaste editie heeft opgegeven, krijgt voorrang bij het inschrijven voor de volgende editie. Dat zegt organisator Robrecht Stoekenbroek. "Iedereen krijgt z'n inschrijfgeld netjes terug en krijgt voorrang bij een nieuwe editie. We zijn altijd zo snel uitverkocht." Wanneer die editie zal zijn, is natuurlijk nog onbekend. Het evenement wordt altijd pas zo'n drie dagen vooraf aangekondigd en is natuurlijk afhankelijk van de wind. Maar: "Of dat nou binnen twee weken is of twee maanden... Wat mij betreft gaan we vanaf morgen weer uitkijken naar wind."
De organisator baalt ontzettend. "We hebben alles opgebouwd, mensen hebben moeite gedaan om vrij te nemen... Om dan te zeggen, 'we kriehe sturm, maar 't gaat toch niet door', dat is wel moeilijk." Tegelijkertijd kan hij het ook relativeren. "Misschien zijn we zeven edities hartstikke gematst en is dit nu een realitycheck. Maar ik had liever op de fiets gezeten."
12:36

Als het buiten niet kan... Deelnemers fietsen voor tv-scherm

Alle deelnemers zijn naar de parkeerplaats van Neeltje Jans gebracht. Ze kunnen in principe naar huis, maar dat doen ze niet allemaal: sommigen willen alsnog een sportieve prestatie leveren. Dat kan binnen: de organisatie heeft in de hal van Deltapark Neeltje Jans een fiets neergezet waarop deelnemers een korte 'afstand' kunnen afleggen met voor hun neus een tv met daarop beelden van de Oosterscheldekering.
Ruben uit Utrecht is er één van. "Je moet toch wat, je bent hier niet voor niks heen gereden." Hij is teleurgesteld, maar vindt het vooral vervelend voor mensen die voor het eerst meededen. "Ik heb al een keer mee kunnen doen." Ondertussen geeft hij alles wat hij kan. "Ik doe even een eindsprintje." Hij finisht in 55 seconden. Alhoewel hij de wind mist, blijft één ding hetzelfde: "Het doet wel pijn in de benen."

Hardlopend over de kering

Andere deelnemers hebben hun fiets neergezet en zijn in hun wielrenkleding de route aan het hardlopen. Terwijl onze verslaggever het vertelt, fietsen twee mountainbikers op eigen fiets alsnog de kering op. De Oosterscheldekering is dan ook niet afgesloten, alleen het evenement is afgelast.
Dan maar binnen fietsen NK Tegenwindfietsen
Dan maar binnen fietsen... © Omroep Zeeland
12:32

Deelnemers teleurgesteld: 'Het lijkt een slechte grap'

Deelnemers reageren teleurgesteld op de afgelasting. Al heeft Roald uit Brielle er alle begrip voor. "Toch lijkt het een slechte grap. Het NK Tegenwindfietsen is gecanceld door de harde wind." Roald was één van de deelnemers die al klaar stond met een fiets, maar met de bus weer terug kon. "Het is jammer, want ik had er wel vertrouwen in dat ik het zou halen." Nu het definitief niet doorgaat gaat hij zijn fietspak maar weer uitdoen en terug naar huis. "Ik had vrij genomen van werk, maar dan ga ik denk ik toch maar aan de slag", zegt hij.
Deelnemers in het Tophuis in Neeltje Jans
Deelnemers van het NK Tegenwindfietsen moesten terug naar Neeltje Jans © Omroep Zeeland
12:17

NK Tegenwindfietsen afgelast: 'De pieksnelheden van de wind zijn te heftig'

De organisatie laat weten dat het evenement definitief is afgelast. Organisator Jacco is uiteraard teleurgesteld: "We hebben alles voorbereid, alles staat in de startblokken. Het weer is waanzinnig, maar te heftig. De pieksnelheden zijn te heftig." De constante wind is dus prima, maar de pieken nekken het evenement. De organisatie is bang dat daarmee de veiligheid van de deelnemers in het gedrang komt. "En dat willen we natuurlijk niet. De veiligheid staat bovenaan."
Alle deelnemers zijn teruggebracht naar Neeltje Jans. "En wij gaan hier opruimen", zegt organisator Jacco. Voor de organisatie is het nu uitkijken naar de volgende storm. "Als dat moment komt, dan zijn we er weer."
Lege Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering blijft leeg © Omroep Zeeland