Henri en Ineke trouwen na datingavond voor verstandelijk beperkten: 'Ik heb mijn grote liefde gevonden'

"Ik vind de ontmoetingsavonden heel belangrijk, want anders was ik eenzaam en alleen." Zo reageert Henri Huibregtse op de nieuwe ontmoetingsavonden van Stichting Gors, Philadelphia, de Okkernoot en Tragel. De avonden zijn bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking die het moeilijk vinden om contact te maken. Henri ontmoette er de liefde van zijn leven.
Henri en Ineke vonden de liefde op een Vinder-bijeenkomst
Volgens Geerte van der Meer van gehandicaptenzorginstelling Tragel vallen mensen met een licht verstandelijke beperking vaak tussen wal en schip. Ze willen niet meegaan naar clubs die georganiseerd worden omdat ze daar eigenlijk te slim voor zijn. En aan de andere kant kunnen ze volgens haar ook niet helemaal meegaan in het uitgaansleven, omdat ze handvatten nodig hebben.

'Ik was gelijk verliefd'

In januari stapte Henri voor het eerst de Vinder-ontmoetingsavond binnen aan de Nederstraat in Middelburg. Hij was, naar eigen zeggen, erg verlegen, maar zijn oog viel tóch direct op één van de andere feestgangers: Ineke. "Mijn begeleiders van Philadelphia hebben mij toen een handje geholpen. Ze zeiden: 'Ga maar naar haar toe' en toen hebben ze Ineke aan mij voorgesteld. Ik was gelijk verliefd."
Henri Huibregtse en Ineke Riemens hebben elkaar ontmoet op de ontmoetingsavond
Henri Huibregtse en Ineke Riemens hebben elkaar ontmoet op de ontmoetingsavond © Omroep Zeeland
"Hij vroeg of ik iets wilde drinken", zegt Ineke Riemens met een stralende lach op haar gezicht. Ook zij kwam naar de ontmoetingsavond om nieuwe mensen te leren kennen. Iets waar ze anders moeite mee heeft. "Ik zei dat ik wel een sinas wilde. Toen raakten we aan de praat en heb ik mijn telefoonnummer gegeven."
De twee wandelen en fietsten samen. "En toen vroeg 'ie ineens of ik met hem wilde trouwen", zegt Ineke. "Waar heb ik dat nou aan te danken? Dat is wat ik dacht. Maar ik zei daarna gelijk: 'Ja!'." En dat was waar Henri op hoopte. De lach is daarom ook niet meer van zijn gezicht te krijgen. "Ik ben enorm gelukkig en heel erg verliefd op Ineke. Dat heb ik te danken aan de ontmoetingsavonden."
Henri en Ineke tijdens een van hun wandelingen
Henri en Ineke tijdens een van hun wandelingen © Omroep Zeeland
Het verhaal van Henri en Ineke is volgens Eef de Nooijer van Gors, één groot succesverhaal. Samen met Iris van As-Traas van Philadelphia Zorg en Geerte van der Meer van Tragel begeleidt ze de cliënten op de ontmoetingsavonden. "De avonden zijn een uitkomst voor deze cliënten. Iedereen verdient het om mensen om zich heen te hebben. Ook zij."

Niet Tinder, maar Vinder

Volgens de zorgorganisaties gaan de ontmoetingsavonden niet alleen om het vinden van liefde. "Ons uitgangspunt is vriendschap", zegt Iris. "Vaak begint een relatie ook zo: eerst vriendschap, dan liefde. Het gaat om het vinden van een vriendschap, een vriend of een vriendin. Daarom noemen we de avonden ook Vinder-ontmoetingsavond."
De avonden zijn volgens de organisaties al een groot succes. Gemiddeld komen er zo'n 150 cliënten naar de ontmoetingsavonden. "Dat willen we uitbreiden", vervolgt Iris. "In de toekomst hopen we bijvoorbeeld een festival te organiseren, dus een ontmoetingsavond op grote schaal. Of een datingapp, in plaats van Tinder, Vinder."
De eerstvolgende datingavond wordt bekendgemaakt op de Facebookpagina van Vinder Zeeland.