Zeeuwse Innovatieprijs Emergo uitgereikt: 'Verduurzaming staat hoog op de agenda, dat zie je'

Wat hebben de juryprijswinnaar en de winnaar van de publieksprijs van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023 gemeen? Allebei ontwierpen ze een systeem waarbij elektrische aandrijving de hoofdrol speelt. Van Meer uit Tholen ontving vanavond de juryprijs voor het ontwikkelen van een Modular Hybrid system, Hydrauvision Groep ging met de publieksprijs naar huis voor het ontwikkelen van de eerste volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine.
Emergo prijsuitreiking Van Meer
De juryprijs van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo ging naar Van Meer B.V. uit Tholen © Omroep Zeeland
"We zijn ontzettend blij met deze prijs, het voelt als een beloning voor ons dagelijkse werk", zegt Wouter van Meer. De jonge ondernemer is ambitieus en ziet de prijs als motivatie om verder te ontwikkelen: "We zijn in 1991 begonnen als familiebedrijf met één tak van sport en dat blijven we uitbreiden. We zullen blijven innoveren want als we dat niet doen dan staan we stil en dat willen we zeker niet."

Unanieme winnaar

In totaal waren vijf bedrijven genomineerd, maar de jury was unaniem: Van Meer verdient de Innovatieprijs. "Ze hebben een enorme groei doorgemaakt en investeren nu in nieuwe innovaties. Daarmee spelen ze als bedrijf goed in op actuele vraagstukken", zegt juryvoorzitter en gedeputeerde Jo-Annes de Bat.
"In dit geval de noodzaak om de uitstoot in de logistieke sector te verminderen op een manier dat bedrijven het ook zodanig doen dat
investeringen lonen. Een terechte winnaar."
De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo wordt jaarlijks uitgereikt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende innovatie. Met welke innovatie de ondernemers hebben gewonnen?
Van Meer uit Tholen: Modular Hybrid system
Manager Louis Michielsens van Van Meer noemde hun 'uitvinding' vorige week al een 'hot item'. "We staan allemaal aan het voorfront van elektrificatie en reductie van emissies", zei hij in de radio-uitzending Zeeland wordt wakker, doelend op het verminderen van uitstoot door schepen. "Dat doen we door middel van ons Modular Hybrid system. Dat is een systeem wat een schip in staat stelt op een hybride wijze - of zelfs helemaal - elektrisch te varen, door gebruik te maken van elektrische energie."
Hun hybride aandrijflijn zorgt ervoor dat elektrisch varen mogelijk wordt en dat de uitstoot van schepen zelfs naar nul gebracht kan worden.
Hydrauvision Groep uit Schoondijke: F4800E funderingsmachine
Funderingsmachines zijn in de bouw niet nieuw, maar een volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine, die bestond nog niet. Tót Hydrauvision Groep zich erover boog en er eentje ontwierp. Met die eerste volledig elektrisch aangedreven funderingsmachine wil Hydrauvision Groep de bouw duurzamer maken. Omdat niet elke bouwplaats is voorzien van een stroompunt hebben ze ook een generatorset ontwikkeld die aangedreven wordt met een compacte dieselmotor.
In totaal hebben 2100 mensen hun stem uitgebracht voor de publieksprijs. Met 694 stemmen won Hydrauvision Groep. "We zijn ontzettend verrast want we zijn best bescheiden geweest met promotie op social media", zegt Brenno de Zwart. Zijn collega Michiel Wondergem was zelfs een beetje emotioneel: "Iedereen heeft meegewerkt aan dit project. Het is een prijs voor alle collega's en we zijn er heel trots op."
De winnaar doet bijna hetzelfde als wij.
Brenno de Zwart, Hydrauvision Groep
Beide mannen hopen dat de prijs bijdraagt aan bekendheid en dan niet alleen voor het bedrijf. "Ik hoop dat we hierdoor de mogelijkheid krijgen om elektrificatie en verduurzaming beter uit te leggen", zegt De Zwart. Hij ziet de gelijkenissen tussen de innovatie van Hydrauvision Groep en Van Meer. "Ik vind het wel leuk dat de winnaar... die doet bijna hetzelfde als wij. Dat lijkt heel erg op elkaar. Verduurzaming staat wel hoog op de agenda, dat zie je."
Emergo prijsuitreiking Hydrauvision
De publieksprijs ging naar Hydrauvision Groep uit Schoondijke © Omroep Zeeland