Woningcorporatie stimuleert verhuizen: zo komen huizen vrij voor starters en jonge gezinnen

Het doorstromingsproject van woningcorporatie Woongoed Middelburg krijgt de komende jaren een vervolg. De woningcorporatie begeleidt huishoudens bij het verhuizen van de ene naar de andere woning. De woning die zij achterlaten, komt hierdoor vrij voor starters of jonge gezinnen. Er ontstaat hierdoor een zogenoemd 'verhuistreintje'. Woongoed is vorig jaar als proef met dit project gestart vanwege de krapte op de woningmarkt.
Rianne werd door haar woningcorporatie gestimuleerd om te verhuizen: 'Ik ga hier niet meer weg'
De schaarste aan woningen zorgt voor een toenemende druk op de woningmarkt. "Naast het bouwen van nieuwe woningen zijn er dus ook andere oplossingen nodig", aldus projectleider Lieke Scheele. "En het stimuleren van doorstroming kan een deel van de oplossing zijn. Eén verhuizing brengt een verhuisketen van soms wel vier verhuizingen op gang. Het lost de schaarste overigens niet op, maar draagt wel bij aan een evenwichtigere verdeling op de woningmarkt."

Ouderen blijven langer zelfstandig wonen

"De krapte op de woningmarkt komt mede doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Deze groep wordt dus steeds groter. In het verleden verhuisden ouderen vaker naar een bejaardentehuis en kwam hun woning vrij. Maar door deze ontwikkeling is er minder doorstroming en ontstaat er dus stagnatie", aldus Scheele.
Ons streven is om dit jaar minimaal twintig huishoudens te helpen.
Lieke Scheele - Woongoed Middelburg
Bij het doorstromingsproject richt Woongoed zich in eerste instantie op ouderen en minder mobiele mensen waarvan de woning niet meer aansluit bij de behoeften van de bewoners. "Sommige bewoners kunnen de trap niet meer goed op of kunnen de tuin of woning niet meer onderhouden. Maar omdat ze er al jaren wonen, hebben ze veel herinneringen. Ze zien er, in zowel praktische en emotionele zin, tegenop om te verhuizen. Bij sommigen speelt ook het ontbreken van netwerk of financiële draagkracht een belemmerende rol. Daarnaast zien sommigen op tegen het zoeken van de woning via de website omdat ze digitaal niet vaardig zijn", aldus Scheele.

Taak weggelegd voor wijkbeheerders

Mensen kunnen zichzelf aanmelden, maar er is volgens Scheele ook een taak weggelegd voor de de wijkbeheerders. "Zij signaleren in de wijk huurders die niet passend meer wonen, waarna we het gesprek aangaan met deze huurder. Tijdens dat gesprek kunnen de woonwensen kenbaar gemaakt worden en dan gaan we zoeken naar een geschikte woning."

Praktische hulp met de verhuizing

Afhankelijk van de persoonlijke en/of financiële situatie wordt bepaald of er nog extra hulp nodig is op financieel vlak, of bijvoorbeeld praktische hulp met de verhuizing. "Dan betrekken we andere (hulp)instanties, zoals bijvoorbeeld Orionis. En tot slot nemen ze de netto huur die men nu betaalt mee naar de nieuwe woning. Op deze manier verlagen we de financiële drempel van de verhuizing", aldus Scheele.
Doorstromingsproject Woongoed
Ouderen en mensen met immobiliteit kunnen doorstromen naar een appartement, zoals bijvoorbeeld Olmenhof © Omroep Zeeland
Het project is volgens Scheele uniek in Zeeland. "We zien wel dat veel woningcorporaties erover nadenken. Daarbij is de één wat verder dan de andere corporatie. Maar wij hebben het afgelopen jaar al concreet elf mensen geholpen bij het verhuizen naar een passende woning of appartement. En ons streven is om dit jaar minimaal twintig huishoudens te helpen."

Voorrang bieden aan huurders

Vanaf 2024 is er een extra mogelijkheid binnen Zuidwestwonen, een initiatief van diverse woningcorporaties in Zeeland en West-Brabant, om voorrang te bieden aan huurders die een eengezinswoning achterlaten. Zij kunnen dan met voorrang op een seniorenwoning reageren.
Doorstromingsproject Woongoed
Rianne Tolhoek is erg enthousiast over het project en haar nieuwe woning © Omroep Zeeland
Rianne Tolhoek is één van de huurders die vorig jaar heeft meegedaan aan dit project. Ze woonde in een eengezinswoning, maar doordat ze ziek werd, kon ze niet zo meer goed de trap op en neer. Ook het onderhoud van het huis en de tuin was een probleem. "Ik kreeg te horen dat er een mogelijkheid was om te verhuizen naar een appartement met behoud van m'n huurkosten. En dat ik zou worden geholpen met de verhuizing. Nou, ik heb geen moment getwijfeld en heb me meteen aangemeld."

'Ik ben ontzettend enthousiast'

Nog geen maand later is ze verhuisd en woont ze in een appartement in de straat Olmenhof in Middelburg. "Ik ben ontzettend enthousiast over het project, de verhuizing en natuurlijk over m'n nieuwe stulpje. Ik kan het echt iedereen aanraden. En daarnaast vind ik het ook fijn dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het woningtekort en dat er in mijn oude woning nu een volledig gezin woont."