Dit zijn de meest opvallende conclusies uit het Zeeuws Kieskompas
Meer mannen dan vrouwen zijn voorstander van nieuwe kerncentrales in Zeeland. De voorstanders zijn het vaakste tussen de 35 en 65 jaar en hun aantal is het grootste onder de Zeeuwen met een middelbare opleiding. Dat blijkt uit de meest recente tussenstand van het Zeeuwse Kieskompas, dat inmiddels door ruim 7.500 Zeeuwen is ingevuld.

Het standpunt van de Zeeuwen over de kerncentrales is vooral belangrijk omdat het rijk in principe de geplande twee nieuwe kerncentrales in Zeeland zou willen neerzetten.
Uit het Kieskompas, waaraan in totaal 365.000 Nederlanders hebben deelgenomen, blijkt ook dat onze provinciegenoten de grootste voorstanders zijn van die centrales. In Zeeland wordt door 63 procent van de mensen 'ja' gezegd, in Nederland als geheel is dat 56 procent.

Op straat in Vlissingen zijn ook de meeste mensen die wij spreken voorstander van het bouwen van nieuwe kerncentrales. "Dat is toch goed voor het milieu", zegt Mario (73) erover. Ook Mylo (18) die van plan is om op de PVV te gaan stemmen, vindt het goed als er kerncentrales bij komen. "De uitstoot van Co2 moet natuurlijk worden teruggebracht, maar dat mag niet ten koste gaan van de boeren."
'We kunnen geen kant op'
Toch zijn er ook stemmers die hun bedenkingen hebben. Een vrouw die van plan is om woensdag op het NSC van Pieter Omtzigt te gaan stemmen wil liever geen kerncentrale in de provincie. "We zitten hier toch in een uithoek. Als er iets gebeurt, kunnen we geen kant op", zegt ze. Haar man vult aan. "En Borssele is ook geen goede locatie. Daar is veel te weinig ruimte."
Vrouwen zijn het minst enthousiast, met 49 procent voorstanders van nieuwe kerncentrales.
De Nederlandse provincie met de minste voorstanders van kerncentrales is Groningen. Maar ook daar zegt 50 procent van de mensen 'ja'.
Minder asielzoekers
Ook is de vraag gesteld: moeten er minder asielzoekers naar Nederland komen? Uit de Zeeuwse antwoorden blijkt dat de scheidslijn loopt tussen mensen met een lagere opleiding ('praktisch opgeleid') en een hogere opleiding ('theoretisch opgeleid').
In de categorie praktisch opgeleiden is 85 procent tegen de komst van meer asielzoekers. Van de hoger opgeleiden is 61 procent tegenstander. Het verschil tussen de meningen van mannen en vrouwen is op dit punt minder groot.

De 20-jarige Kristel is tegen de komst van meer asielzoekers naar Nederland. "Maar ik ben wel tegen het sluiten van de grenzen", zegt ze. "Nog meer mensen kunnen we niet aan. Dat kun je ook zien als je kijkt naar de woningnood." De andere mensen die we spreken denken er min of meer hetzelfde over als Kristel. "Het kan gewoon niet meer", zegt Mario die jaren geleden zelf uit Italië naar Vlissingen kwam.
Het landelijke aandeel van mensen 'Ja, minder asielzoekers' is 72 procent. Met 76 procent steekt Zeeland daar significant bovenuit. Alleen in Limburg en Noord-Brabant liggen de percentages hoger dan in Zeeland.
Meer gevangenisstraffen
Op bijna dezelfde manier onderscheidt Zeeland zich van de rest van Nederland als het gaat om de vraag: meer gevangenisstraffen of meer taakstraffen? We staan samen met de Limburgers en de Brabanders in de Top 3 van provincies die vinden dat rechters meer gevangenisstraffen moeten uitdelen in plaats van taakstraffen.

Het landelijke aandeel voorstanders van gevangenisstraffen is 66 procent, in Zeeland is het 72 procent.
Scheidslijn
Ook hier lijkt de scheidslijn vooral te worden bepaald door de opleiding. Van de praktisch opgeleiden is 84 procent voorstander van meer gevangenisstraf en van de theoretisch opgeleiden 56 procent. Maar ook dat is nog altijd een meerderheid.
Je kunt het Zeeuwse Kieskompas, met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag, nog steeds invullen. Aan de hand van dertig stellingen wordt berekend waar jij staat in het politieke landschap. En dan zie je dus ook welke partij het dichtst bij jou komt. Er zitten ook enkele Zeeuwse thema's tussen.
De uitkomsten van het Zeeuwse Kieskompas zijn representatief voor Zeeland, want ze zijn gewogen op basis van de omvang van de verschillende bevolkingsgroepen. En omdat de verdeling over de bevolkingsgroepen bekend is, kunnen ook profielen worden gemaakt van de Zeeuwen die een mening hebben over actuele politieke kwesties.