Hage doseert, ook in doelpunten, maar is eindelijk blessurevrij (en helemaal niet zo ontevreden)

Voor lange tijd blessurevrij blijven, het lukt Hoek-spits Sylvio Hage dit seizoen eindelijk eens na jaren kwakkelen met zijn hamstrings. De aanvaller uit Goes miste dit seizoen nog geen wedstrijd, maar tegelijkertijd staat de doelpuntenteller na elf wedstrijden in de Derde Divisie op slechts één goal. In aanloop naar het duel met AWC een gesprek met de ambitieuze powerhouse van Hoek.
sylvio-hage-hoek-2023
Sylvio Hage in duel met spelers van Blauw Geel'38 © Orange Pictures

Minimaal 15 goals, dat zou toch moeten lukken, vertelde je na je treffer tegen Groene Ster. Bij dat ene doelpunt bleef het vooralsnog. Knaagt dat aan je?

"Nog maar één, tsja... Dat is niet veel, haha. Het zijn geen fraaie statistieken, nee, maar het is niet dat er constant mee bezig ben. Iedereen die Hoek volgt weet dat ik al wel bij veel goals betrokken ben geweest, of het voorwerk heb geleverd. Dat is net zo belangrijk, maar het zou toch wel lekker zijn als ik er wat meer achter m'n naam had staan."

Over je fitheid: deze zomer stelde je alles in het werk om eindelijk van die hamstringblessures verlost te zijn. Hoe gaat dat?

"Goed. Tot nu toe heb ik nog geen wedstrijd hoeven missen. In België heeft een specialist onderzocht waar de problemen met mijn hamstrings steeds vandaan kwamen. Ze zijn te slap, zo bleek, en daar ben ik aan gaan werken. Tegelijkertijd blijft het oppassen. Ik geef altijd honderd procent en als je vermoeid bent zijn de hamstrings een extra risico. Daardoor heb ik nog weinig wedstrijden uitgespeeld. Als de tank leeg is, word ik gewisseld. Dat wil ik eigenlijk liever niet, maar het moet wel."

Wat overheerst: de blijdschap dat je blessurevrij bent, of de teleurstelling van de weinige goals?

"Dan kies ik zeker voor mijn fitheid. Zolang ik fit ben, kan ik scoren. Laatst betrapte ik mezelf erop dat ik dacht: wanneer zal er weer eens een blessure komen? Want dat was de afgelopen jaren steeds zo als ik dan net het ritme van een paar gespeelde wedstrijden had. Nu is dat niet zo, dat was even wennen."
voetbal Unitas Hoek Sylvio Hage
Sylvio Hage in actie tegen Unitas (archief) © Orange Pictures
De trainers zeggen vaak dat ik moet doseren... 'Doseren?!', denk ik dan. Gewoon gaan! Dat zit in me.
Sylvio Hage (Hoek)

Soms moet je zelf dus op de rem trappen tijdens een wedstrijd. Dat lijkt me niet makkelijk voor een voetballer als jij.

"Nee, de trainers zeggen vaak dat ik moet doseren. Ja, dan is mijn eerste reactie: Doseren?! Gewoon gaan! Dat zit in me. Alleen het klopt wel, een beetje dan. Je moet slim omgaan met je energie. Wat vaker kiezen voor de één-twee in plaats van zelf gaan voor de actie. Dat probeer ik ook, maar als die bal diep komt ga ik alsnog. Je blijft dan toch niet staan? Ik wil nou eenmaal altijd vooruit, maar ik kies nu beter mijn momenten."

Hadden het voor je gevoel veel meer goals kunnen of moeten zijn?

"Wel meer, maar niet veel meer. Voor mijn gevoel ben ik veel vaker in de positie geweest om een bal af te geven, bijvoorbeeld op Steve (Schalkwijk, red.) die al twaalf goals heeft. Het is net zo belangrijk om dan het juiste te doen. Ik merk wel dat ik rustiger ben geworden voor het doel en ik ga nog genoeg scoren dit seizoen. Dat weet ik zeker."

Je bent altijd ambitieus geweest. Toen GOES degradeerde ging je naar Hoek om in de Derde Divisie te blijven spelen. Wat is je volgende doel?

"De Tweede Divisie, het lijkt me heel mooi om daar te spelen. Als je kijkt naar de KNVB Beker dan waren er laatst ook heel wat clubs uit de Tweede Divisie die wonnen van profs. Het liefst zou ik met Hoek promoveren natuurlijk. Dat kan ook, maar wordt wel lastig. Bij een club buiten de provincie? Dat zou kunnen, daar wil ik best wat kilometers voor rijden. Binnen nu en twee jaar wil ik in de Tweede Divisie spelen. Waar maakt me niet uit."
Na de overwinning op hekkensluiter OJC Rosmalen ontvangt Hoek zaterdag AWC uit Wijchen, dat net als de Zeeuws-Vlamingen vijftien punten heeft. De aftrap op sportpark Denoek is om 14.30 uur en de wedstrijd is te volgen via de online- en socialkanalen van Omroep Zeeland. De samenvatting vind je 's avonds op onze website/app. De hoogtepunten zijn zondag ook op televisie te zien vanaf 18.10 uur in een nieuwe Omroep Zeeland Sport.